Prevederea a fost inclusa intr-un proiect de norma al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative, relateaza Mediafax.
Prevederile viitorului act normativ se vor aplica pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de CSSPP.
Administratorul fondului de pensii va vira participantului, printr-o plata unica, activul net acumulat in contul personal, se spune in proiectul de norma, dupa ce acesta a depus, in prealabil, o cerere scrisa la sediul societatii. Virarea banilor se va realiza prin mandat postal sau intr-un cont bancar specificat de participant sau beneficiari.
De asemenea, participantul poate sa opteze pentru continuarea platii contributiilor, el putand sa solicite oricand, pe baza unei cereri de plata, contravaloarea activului net personal.
In cazul invaliditatii de gradul I si de gradul II, cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca, participantul are dreptul sa obtina contravaloarea activului sau personal net.
Pentru cazurile de invaliditate de gradul III, participantul are dreptul sa opteze, dupa caz, pentru suspendarea sau pentru continuarea platii contributiilor.
In cazul decesului participantului inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie, beneficiarul/beneficiarii acestuia are/au dreptul la plata contravalorii activului personal net sau a cotei-parti cuvenite din activul personal al participantului, dupa caz.
Prescriptia dreptului de a cere plata contravalorii activului personal al participantului incepe sa curga de la data eliberarii certificatului de mostenitor sau de legatar, respectiv de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de partaj succesoral.
La finele lunii mai, numarul celor care contribuiau la Pilonul III depasea 160.000, iar activele acumulate se apropiau de 130 milioane de lei.