„Parcurile de sub sigla Tetarom se intind in prezent pe o suprafata totala de 198 hectare, cu 10 hectare mai mica decat cea pe care este amplasat Parcul Industrial Ploiesti. Daca ne extindem la Tetarom 3, trecem pe primul loc. Daca vom infiinta si Tetarom 4, nici nu se va mai pune problema (n.r.- asigurarii pozitiei de lider)”, a declarat pentru DailyBusiness oficialul Tetarom.
Conducerea Tetarom intentioneaza sa extinda parcul industrial Tetarom 3, unde se afla si Nokia, cu 170 hectare. Realizarea acestui proiect depinde insa de Guvern.
Totodata, compania care administreaza cele trei parcuri industriale de la Cluj poarta discutii pentru realizarea unui nou parc, Tetarom 4. Acesta ar putea avea o suprafata de 200 hectare, ceea ce va creste cu peste 50% aria centrului clujean.
Pentru realizarea Tetarom 4, Gavrea considera ca locatia de la Savadisla, de langa Cluj, este cea mai potrivita, deorece aceasta prezinta o serie de avantaje ca situarea langa autostrada si acces la forta de munca.
Pe de alta parte, plasarea Tetarom 4 la Savadisla are anumite inconveniente legate de lipsa utilitatilor. Directorul general al Tetarom estimeaza ca investitiile in acest nou parc industrial vor depasi 20 milioane euro, jumatate din suma fiind necesara numai pentru alimentarea cu energie electrica.
Investitii de 500 mil. euro, atrase in 7 ani
Viorel Gavrea, fondatorul Tetarom, a mai spus ca trei fonduri de investitii sunt interesate de achizitia acestei afaceri, estimate la circa 50 milioane euro.
Gavrea a precizat ca din 2001, de cand a pus bazele Tetarom, si pana in prezent, a atras investitii de jumatate de miliard de euro.
Valoarea investitiilor in parcurile industriale Tetarom ar putea creste semnificativ, avand in vedere sumele anuntate de companiile care isi desfasoara afacerile pe aceste platforme.
Astfel, printre cele mai mari investiti anuntate in parcurile industriale Tetarom se numara cele ale Nokia, Siemens sau Emerson.
Finlandezii de la Nokia, care deja au produs primul telefon mobil la Jucu, au anuntat o investitie initiala de 60 milioane euro.
Concernul american Emerson, venit la Cluj de anul trecut, a anuntat o investie initiala de 75 milioane euro. Potrivit lui Gavrea, investitiile totale ale Emerson vor depasi 125 milioane euro in urmatorii patru ani.
Emerson deschide prima fabrica de la Cluj pe 15 aprilie
Oficialul Tetarom a adaugat ca Emerson vrea sa deschida sase unitati de productie la Cluj si ca prima fabrica va fi inaugurata pe 15 aprilie.
Concernul american Emerson este unul dintre cele mai mari grupuri de firme producatoare din domeniul industriei constructiilor, electronice, automatizarilor industriale, telecomunicatiilor si aparatelor de masura.
Grupul german Siemens va deschide la randul sau prima unitate de productie din centrul industrial Tetarom in luna mai a acestui an, potrivit lui Gavrea. Venirea Siemens in centrul Tetarom s-a realizat in urma achizitiei companiei Frofis. Aceasta a investit circa 3 milioane euro in doua cladiri din incinta centrului, la jumatatea anului 2006.
Principalii furnizori de servicii de telecomunicatii in cadrul parcului Tetrarom pentru companiile care isi deschid sau au inaugurat deja sedii sunt Orange, Vodafone si Romtelecom.