O alta solicitare a CNPR adresata Executivului vizeaza „examinarea conflictelor de interpretare care apar ca urmare a prevederilor contradictorii” din Legea societatilor comerciale si alte reglementari, relateaza Mediafax.
Totodata, reprezentantii oamenilor de afaceri cer Guvernului sa faca publica modalitatea de aplicare a noilor reguli la firmele unde statul este actionar majoritar.
CNPR apreciaza ca initierea unor actiuni in justitie impotriva administratorilor care vor fi contestati deoarece activeaza in mod ilegal potrivit actualelor prevederi ale legii ar atrage consecinte extrem de grave.
Legea societatilor comerciale a fost aprobata de Parlament la sfarsitul anului 2006, iar oamenii de afaceri au contestat in mai multe randuri modificarile legislative, considerandu-le „inacceptabile”.
Reprezentantii Ministerul de Justitie au anuntat, la sfarsitul lunii februarie, ca intentioneaza sa acorde firmelor un termen de gratie, pana la 1 septembrie, pentru desemnarea unui administrator independent, prevedere stabilita prin Legea societatilor comerciale.
Ei au apreciat ca legea, in intreg, nu poate fi modificata, deoarece cuprinde elemente de drept comunitar care au devenit obligatorii odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in schimb se pot modifica doar unele prevederi ale legii.
Actul normativ pentru modificarea legii societatilor comerciale a intrat in vigoare la 1 decembrie 2006.
Printre prevederile noului act normativ figureaza posibilitatea ca societatile pe actiuni sa poata fi infiintate cu numai doi actionari, fata de cinci cat stabilea legislatia anterioara.
De asemenea, capitalul social al unei societati pe actiuni trebuie sa fie de minimum 90.000 de lei (25.000 de euro), nivelul anterior fiind de 2.500 de lei.
O alta modificare precizeaza ca societatile pe actiuni pot sa opteze pentru un sistem dualist de administrare, cu separarea atributiilor executive si a celor de supraveghere, sau pentru un sistem de conducere unitar, cu administratori.
Totodata, desfasurarea AGA (Adunarea Generala a Actionarilor) este posibila cu mai putini membri.
Potrivit noii legi, in cazul unui sistem de conducere unitar, administratorii sunt numiti, la fel ca si pana acum, de catre adunarea generala ordinara a actionarilor, cu exceptia primilor administratori, desemnati prin actul constitutiv. Ei nu pot incheia cu societatea un contract de munca, pe durata mandatului.