Discutiile au loc la Palatul Victoria. Negocierile cu oficialii Fondului Monetar International ar urma sa inceapa pe 25 ianuarie si sa fie finalizate in urmatoarele 2-3 luni.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca valoarea noului acord s-ar putea ridica la 3,1-3,2 miliarde de drepturi speciale de tragere (3,6 – 3,7 miliarde de euro).
Oficialul a precizat ca banii vor fi accesati insa numai in caz de urgenta.
Presedintele Traian Basescu a afirmat joi ca Romania va propune „in mod categoric” FMI ca angajamentele din noul acord sa vizeze „paliere fundamentale” precum consolidarea fiscala si continuarea reformelor structurale si a modernizarii statului, o prioritate fiind modernizarea legislatiei muncii.
Discutiile privind noul acord vin dupa ce FMI a deblocat vineri cea de-a saptea transa din imprumut, de aproximativ 900 de milioane de euro.
Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care a primit pana acum transe in valoare totala de 15,2 miliarde de euro.