Oamenii de afaceri din Romania se plang de ani de zile ca sistemul fiscal este haotic, dominat de interese si masuri cu caracter socio-electoral, ce pun piedici dezvoltarii unei economii bazate pe unul dintre principiile fiscale de baza – predictibilitatea.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a initiat luni o dezbatere publica prin care incearca sa determine un alt mod de a construi politica fiscala, ce sa aiba la baza sustinerea economiei si nu cresterea fiscalitatii.
„E timpul sa renuntam la aceste masuri fiscale periodice, de conjunctura, care bulverseaza mediul de afaceri”, declara Cristian Parvan, secretarul general al AOAR.
„Trebuie sa gandim pe termen mediu si lung. In intervalul 2009-2013, Codul Fiscal trebuie sa nu mai fie o „minge” electorala, iar Guvernul si Parlamentul sa reziste tentatiei si paguboasele practici de pana acum, de a modifica, la intamplare, prevederi ale Codului Fiscal, fara o evaluare profesionista a rezultatelor din economie si o consultare reala cu mediul de afaceri”, a mai spus Parvan.
Ce vor de fapt oamenii de afaceri, dincolo de mesajul extrem de clar anti-electoral? Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, crede ca astfel de initiative sunt binevenite, iar principala problema a mediului de afaceri tine de predictibilitate, de faptul ca firmele nu isi pot anticipa cheltuielile pe perioade multianuale, in conditiile deselor schimbari ale Codului Fiscal.
„Initiativa AOAR vine intr-un context sensibil. In toamna vin alegerile si este practic normal ca mediul de afaceri sa lanseze in perioada preelectorala astfel de teme, in speranta ca partidele politice si le vor insusi in noul program de guvernare”, spune Tanasescu. „Cred ca derapajele cu caracter electoral trebuie, intr-adevar, corectate, iar Codul Fiscal trebuie sa isi aiba o marja de corectare din ce in ce mai redusa”, a mai spus Tanasescu, pentru DailyBusiness.
Predictibilitatea economica, un vis frumos
Cristian Ionescu, directorul agentiei de cosultanta Coface Romania, crede ca initiativa Asociatiei Oamenilor de Afaceri este una „utopica”, in actuala conjunctura politico-economica.
„Sistemul fiscal este condus de decizii, de interese de moment, se instituie noi taxe cand nu mai sunt bani la buget, se modifica altele, se extind arii de aplicabilitate, practic se modifica legile asa cum se doreste. In aceste conditii, este normal ca oamenii de afaceri sa ceara un Cod Fiscal batut in cuie, care sa aiba, macar la nivel de principii, prevederi clare si inatacabile. Din pacate, bineinteles si pe fondul conjuncturii internationale tot mai dificile, al rezultatelor economice indoielnice, situatia inflatiei fiind cel mai elocvent exemplu, este putin probabil ca in 2009 sau in urmatorii ani, guvernul sa aiba un comportament predictibil in ceea ce priveste taxele si impozitele aplicate mediului de afaceri”, a mai spus Ionescu, pentru DailyBusiness.
Fostul ministru de Finante, Daniel Daianu, considera criticile aduse de oamenii de afaceri politicii fiscale ca fiind incorecte. Fostul ministru spune ca AOAR reia o tema deja aflata in dezbatere, cea a bugetelor multianuale, pe care Romania, prin Planul National de Dezvoltare si cel de Convergenta, si le-a asumat in relatia cu Uniunea Europeana.
„Sa spui ca avem instabilitate fiscala este incorect. Daca luam doar in calcul introducerea cotei unice, care a reprezentat o adevarata revolutie in fiscalitate, putem vorbi de trasaturi concrete si extrem de pregrante ale unei politici fiscale cu bataie lunga”, spune Daianu.
„Bineinteles, in conjuctura economica interna care, din pacate, este tot mai puternic afectata de criza economica mondiala, este normala modificarea unor aspecte din Codul Fiscal, corectarea unor masuri care, la vremea aplicabilitatii lor, isi aveau o transpunere in situatia economica. Programele de integrare europeana pe care Romania trebuie sa le respecte vizeaza o programare bugetara multianuala, fapt care, in urmatorii ani vor deveni realitate, fie ca vrem, fie ca nu, mai cu seama ca din 2014 vom adopta moneda euro”, a mai spus Daianu, pentru DailyBusiness. „In toate tarile UE, legislatia fiscala se modifica in functie de conjunctura economica. Romania nu este un caz particular”, a mai declarat Daianu.
Fostul ministru de finante recunoaste insa ca, din pacate, in ultimii ani, Codul Fiscal a trebuit modificat pentru a aduce cat mai multe venituri bugetului de stat, pe fondul cresterii unor cheltuieli publice.
„Ne-am asumat dublarea pensiilor si reabilitarea infrastructurii. Trebuie sa avem cu ce sa realizam aceste proiecte”, spune fostul ministru care anticipeaza pentru urmatorii ani o accentuare a presiunilor atat la nivelul bugetului, dar si la nivelul intregii economii.
„Inflatia e cel mai mare pericol. In contextul in care Banca Nationala este depasita de situatie, va cauta sprijin la buget. In economie, cresterea preturilor materiilor prime la nivel mondial, al scumpirii creditarii etc, toate aceste probleme vor afecta intr-un fel sau altfel bugetul. Este normal ca guvernul sa ia masuri in functie de situatii”, a mai spus Daianu.
Initiativa AOAR, discutata cu partidele parlamentare
Dincolo de reactiile pro si contra, initiativa AOAR isi va urma drumul, in aceasta vara, spune secretarul general al organizatiei, Cristian Parvan.
„Am inceput deja consultarile cu diverse organisme interesate iar in aceasta perioada vom discuta, speram noi, cu cat mai multi politicieni. Vrem sa aflam solutiile lor, sa vedem cum gandesc politica fiscala a urmatorilor ani. Speram ca, odata cu cristalizarea ideilor, sa reusim sa lansam un fel de platforma de propuneri pe care sa o punem la dispozitia noului guvern”, a spus Parvan, pentru DailyBusiness.
La initiativa AOAR a aderat, luni, si confederatia patronala reprezentativa la nivelul ramurilor din industrie, CONPIROM. Presedintele organizatiei, omul de afaceri Vasile Turcu, a declarat, intr-un comunicat de presa, ca atrage atentia atat actualilor cat si viitorilor guvernanti asupra faptului ca Codul Fiscal nu trebuie sa reprezinte un instrument electoral, cerand autoritatilor masuri predictibile care sa stimuleze si nu sa franeze dezvoltarea economica.
Modificari dese
De la 1 iulie, Codul Fiscal va include o noua taxa, cea de poluare auto care o va inlocui pe cea de prima inmatriculare. De la 1 ianuarie 2009, Codul Fiscal va fi modificat din nou, urmand sa includa impozitare de 10% pentru dividendele nerezidentilor, la fel ca in cazul companiilor romanesti.
Ce alte modificari ar putea fi aduse Codului Fiscal a explicat, recent, intr-un interviu acordat DailyBusiness, Emilia Dragu, partener in cadrul companiei de consutanta financiara Taxhouse.