Va trece Emil Boc de cea de-a 11 motiune de cenzura? La prima vedere, sansele par a fi nule. Coalitia de guvernare, din care fac parte PDL, UDMR, UNPR si grupul minoritatilor nationale abia si-a reinoit angajamentele de a sustine Guvernul Boc.
Potrivit analistilor, asta inseamna ca, teoretic, niciun parlamentar al Puterii nu va vota contra Guvernului, astfel ca Opozitia nu va inregistra majoritatea necesara pentru a trece motiunea intitulata „Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate„.
O situatie deja obisnuita pe scena politica. Guvernul forteaza trecerea prin Parlament a unor legi considerate importante, Opozitia reactioneaza fara succes.
Analistii politici nu exclud insa ca, de aceasta data, sa asistam la o adevarata surpriza. Am putea avea o „revolutie de catifea ” in PDL?
Potrivit acestora, indepartarea lui Boc ar putea fi realizata doar daca parlamentarii PDL care il sustin pe Vasile Blaga la conducerea partidului vor vota alaturi de PNL si PSD.
„UDMR si-a asumat deja rolul de sustinator al Guvernului. UNPR este elevul cuminte, iar deputatii din randul minoritatilor nu conteaza „, spune analistul Cristian Dinulescu.
„Asa ca, daca e sa fie demis Boc, acest lucru se va face cu voturile reformatorilor din partid „, a mai spus analistul.
Cine sunt posibilii dizidenti ? Potrivit Gandul, ar trebui sa ne uitam in primul rand la Vasile Blaga si sustinatorii sai Gheorghe Flutur, Liviu Negoita, Traian Ungureanu si Sorin Frunzaverde. Acestia ar avea tot interesul ca Emil Boc sa „isi rupa gatul ” inainte de alegerile din partid din luna mai, la care Blaga ar putea candida pentru functia de presedinte.
Prezenta in continuare a lui Boc in conducerea Guvernului l-ar putea pune intr-o pozitie favorabila, in conditiile in care Romania va depasi recesiunea tehnica in aprilie, odata cu publicarea datelor privind evolutia PIB-ului pe primul trimestru.
Interesanta, in context, este declarata facuta recent, de deputatul PDL Sulfina Barbu care afirma, la Europa FM, ca PDL are nevoie de o decuplare a functiilor de presedinte de partid si de premier, iar Emil Boc ar trebui inlocuit cu un tehnocrat din zona „corporatista” sau „bancara”, fiind necesar un nou Guvern.
In cealalta tabara, a sustinatorilor lui Boc, posibila demitere a premierului este o varianta exclusa din start. Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a declarat, luni, ca nu este necesara inlocuirea premierului pentru ca Guvernul sa-si recastige increderea, aratand ca „nu schimbi generalul in timpul bataliei”.
Intrebat daca este nevoie de o schimbare a premierului pentru ca Guvernul sa-si recastige increderea, Oltean a spus: „Eu cred ca nu, nu schimbi generalul in timpul bataliei, schimbi daca a pierdut batalia si, deocamdata, generalul nostru nu a pierdut batalia, a castigat batalia cu reforma”.
El a spus ca pentru a-si recastiga increderea, Guvernul trebuie sa faca ceea ce si-a propus, respectiv sa imbunatateasca nivelul de trai in Romania, adaugand ca astfel Guvernul isi recastiga increderea fara alte amendamente.
Potrivit analistilor, dincolo de razboiul intern pentru putere din cadrul PDL, decizia privind posibila schimbare a premierului va veni de la Cotroceni.
„Traian Basescu conduce de facto partidul, asa ca, daca el va dori sa il schimbe pe Boc, ii va organiza o iesire onorabila din scena cu ocazia motiunii. Daca il va tine inca in functie, o va face pentru ca nu si-a aranjat inca optiunile in PDL „, a declarat analistul Mugur Ciuvica.
Daca ar fi „demobilizat ” de Basescu de la Palatul Victoria, Emil Boc ar urma sa conduca PDL cel putin pana la alegerile din mai, iar in toata aceasta perioada sa isi caute sustinatori pentru batalia electorala cu Vasile Blaga.
Din ultimele sale declaratii, Emil Boc pare insa sigur de faptul ca nu va fi demis. Daca va reusi sa scoata Romania din recesiune in aprilie, asa cum spera, acesta ar putea fi un argument important care i-ar aduce un avantaj la alegerile din partid.
Miza e importanta, insa si riscanta. Potrivit analistilor, este putin probabil ca Romania sa iasa din recesiune in acest an, astfel ca, in aceasta situatie, Boc isi va consolida statutul de „vinovat de serviciu„.
In aceste conditii, varianta unui premier indepedent ar putea fi luata in calcul.
„Orice asumare are acest risc. Sper ca e un risc constitutional. Niciodata nu raman fara solutii”, declara, recent, presedintele Traian Basescu.
La randul sau, consilierul premierului, Andreea Paul Vass, a afirmat ca asumarea reprezinta, pana la urma, un test pe care Emil Boc trebuie sa il treaca. „Guvernul va flexibiliza Codul Muncii chiar cu riscul demiterii„.
Opozitia mizeaza pe dilemele din cadrul PDL. Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat, marti, dupa asumarea raspunderii pe Codul Muncii, ca spera ca parlamentarii PDL sa se ridice din banci si sa voteze impotriva unui premier incompetent, care a facut numai rau Romaniei.