Contractia brutala a comertului international a reprezentat unul dintre principalii factori in transmiterea efectelor crizei din tarile industrializate in tarile emergente. Unda de soc a lovit intr-adevar tarile emergente, insa acestea au avut puterea sa reactioneze. In mod special, au adoptat inca de la inceputul anului 2009 politici monetare si bugetare anti-ciclice de mare amploare.
Coface a imbunatatit ratingul Turciei cu o gradatie, plasand tara in cea mai buna categorie de risc (A1 la A4) pentru prima data. Dupa ce a suferit un soc extern semnificativ, tara ar trebui sa inregistreze o rata de crestere de aproximativ 7% in 2010.
Turcia este tara care a intreprins cea mai mare politica de relaxare monetara din lume, cu o scadere de 1025 de puncte de baza din rata cheie intre noiembrie 2008 si decembrie 2009. Turcia a afisat o excelenta gestionare a riscului de lichiditate a valutei straine, fara a apela la FMI.
[img=921]Sursa: Coface[/img]
Tara a demonstrat o redresare durabila determinata de consumul dinamic al gospodariilor si de investitii. Per ansamblu, Coface a subliniat rezistenta companiilor turcesti si a constatat un comportament de plata pozitiv.
Dupa o triplare inregistrata intre iulie 2008 si martie 2009, restantele de plata s-au diminuat in septembrie 2009 pana la nivelul anterior crizei. In cele din urma, majoritatea companiilor cu plati restante si-au achitat datorille comerciale. Rata de neplata a continuat sa scada in prima jumatate a anului 2010, scazand semnificativ sub media mondiala.
Braziliei i-a fost crescut ratingul de tara la A3, detinand in prezent cel mai bun rating de cand a fost creat ratingul de tara. Unda de soc a fost foarte scazuta datorita nivelului de diversificare din economie. A existat o redresare rapida si la scara larga.
Este de asteptat ca tara sa inregistreze o rata de crestere de 7,3% in 2010 si 4,5% in 2011, conform prognozei Coface. Evolutia este determinata, in principal, de consumul casnic si de investitiile dinamice. Redresarea puternica observata in 2010, cu o rata de crestere neobisnuita pentru aceasta tara, este insotita de o politica monetara care ar trebui sa evite sa se supraincalzeasca.
Toate sectoarele de activitate afiseaza performante notabile: sectorul industrial continua sa fie forta motrica din spatele expansiunii, agricultura si-a revenit dupa rezultatele slabe inregistrate in 2009 (cauzate de seceta), iar serviciile au afisat un progres semnificativ. Coface prevede o continuare a imbunatatirii comportamentului de plata al companiilor din Brazilia.
Rusia se redreseaza la nivelul anterior crizei
Rusia si-a recuperat ratingul de tara B, dupa ce a fost declasata in timpul crizei ca fiind tara care a inregistrat cea mai dura recesiune in 2009 dintre tarile G-20. Consumul privat este cel care determina in prezent cresterea.
Cu toate acestea, companiile isi continua procesul de reducere a datoriilor proprii si, in consecinta, investiile raman restranse. Potrivit Coface, comportamentul de plata al companiilor, care s-a deteriorat puternic in timpul crizei, s-a imbunatatit semnificativ si a revenit la nivelul anterior crizei.
Cu toate acestea, Rusia are inca un rating cu 2 grade inferior fata de restul tarilor BRIC, datorita deficientelor sale din mediul de afaceri, in special din lipsa transparantei in ceea ce priveste informatiile disponibile despre companii.
„Criza a scos la lumina o reorganizare a tarilor in curs de dezvoltare”, a explicat Yves Zlotowski, economist sef Coface.
„Toate tarile emergente, fara exceptie, au fost afectate de criza. Insa unele precum Turcia si Brazilia, au trecut cu succes testul crizei si au demonstrat ca sunt mai rezistente decat ne asteptam. Si cateva, precum Rusia, care au trecut rapid peste soc, s-au reintors la nivelul anterior crizei”, a adaugat reprezentantul Coface.