Masurile decise de Guvern in ultima perioada tintesc reducerea deficitului bugetar in scopul respectarii angajamentelor asumate fata de FMI si restabilirii increderii pietelor financiare in capacitatea Romaniei de a gestiona efectele crizei, pentru a permite obtinerea finantarii necesare acoperirii deficitului.
„Din nefericire, aceste masuri pun sub semnul intrebarii atat atingerea tintei de deficit, ba mai mult, creeaza si premisele unor efecte negative asupra activitatii economice prin lipsa unui pachet de sprijin si probabile efecte asupra consumului, aflat deja intr-o situatie precara”, au spus analistii Coface.
Ei au mentionat ca cele mai afectate companii vor ramane cele din comert (cu amanuntul si cu ridicata) avand in vedere marjele comerciale foarte mici, capitalizarea redusa si dependenta acestor companii de finantarile pe termen scurt.
De asemenea, intarzierile semnificative inregistrate la decontarea lucrarilor de constructii, amanarea sau anularea anumitor proiecte de catre investitori au fost factorii determinanti ai lipsei acute de lichiditati de pe piata constructiilor. Majorarea TVA va atesta incapacitatea constructurilor de a-si redresa nivelul lichiditatilor si va amplifica pozitia negativa a acestora.
[quote=analisti Coface]Alaturi de comert si constructii ne asteptam ca numarul falimentelor sa creasca si in domenii precum industria metalurgica, transporturi, HoReCa.[/quote]
„Impactul acestor masuri – inflatia, cresterea somajului, volatilitatea cursului valutar – se vor rasfrange direct asupra consumatorilor si a mediului de afaceri, iesirea din recesiune ramanand doar un deziderat”, a declarat Cristian Ionescu, director general, Coface Romania.