„Vedem economia actuala intr-o etapa de stabilizare mai degraba decat o relansare certa, considerand evolutia usor pozitiva din ultimul trimestru al anului trecut de 0,1% care imbraca o semnificatie mai mult statistica, si care trebuie confirmata de evolutiile viitoare pentru a putea sustine un trend relevant. Pentru anul 2011, ne asteptam la o crestere economica intre 1%-1,5%, bazata pe cresterea exporturilor si evolutia productiei industriale”, a declarat, intr-un comunicat, country cluster manager al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu.
In intervalul ianuarie-martie 5.081 de companii au intrat in insolventa, cu 18% mai putin fata de acelasi interval 2010, ceea ce reprezinta o temperare a ritmului de crestere a insolventelor.
„Pe fondul recesiunii si provocarilor financiare multiple, companiile care au rezistat si si-au restructurat/eficientizat activitatea, cunosc acum o imbunatatire graduala a cifrei de afaceri si a profitabilitatii, in conditiile in care costurile au fost deja reduse. Analizand distributia insolventelor pe sectoarele de activitate pentru primul trimestru al anului curent, observam ca primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari ce se cer detaliate sunt in domeniul comertului cu amanuntul si al industriei alimentare si a bauturilor”, se precizeaza in comunicat.
Prima pozitie este ocupata de comertul cu amanuntul, dupa ce mai bine de doi ani „lider” in insolventa a fost sectorul comertului cu ridicata si distributiei.
De asemenea, industria alimentara si a bauturilor a urcat trei pozitii in top, confirmand astfel ca reducerea increderii consumatorilor este una de fond in revenirea economiei romanesti din recesiune, se mai arata in studiul Coface.