Dintre statele din Europa Centrala si de Est, cu rating „B” mai sunt Bulgaria si Turcia, potrivit datelor Coface.
Directroul general al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu, estima, in luna septembrie e anului trecut, ca ratingul Romaniei va fi mentinut la categoria „B”, probabil pana in ultimul trimestru al acestui an, sau primul trimestru din 2011, cad situatia companiilor romanesti si-ar putea reveni, potrivit Mediafax.
In Romania, solvabilitatea companiilor, este puternic afectata de scaderea consumului, de deteriorarea macroeconomica si cresterea costurilor de finantare. Soldul creditelor neperformante se afla in continua crestere, astfel incat profitabilitatea bancara se va mentine sub presiune, pe fondul scaderii creditarii, estimeaza compania Coface.
Printre punctele slabe ale Romaniei se numara politicile guvernamentale prociclice, cu tendinte populiste, care pun presiune pe cheltuielile publice, dependenta crescuta de fluxuri de capital straine, un deficit de cont curent ridicat, existand atfel un risc mare de neindeplinire a tintelor stabilite prin acordul cu Fondul Monetar International (FMI).
Principalul risc pentru Romania in acest an il reprezinta nerespectarea angajamentelor cu FMI, urmat de instabilitatea politica si programele guvernamentale deficitare, politicile economice si fiscale incoerente, dar si cresterea somajului si mentinerea creditarii la un nivel restrictiv.
Pe de alta parte, Romania are ca avantaje o piata domestica relativ mare, unde forta de munca inregistreaza, inca, un cost scazut si o competitivitate ridicata, dar si un grad redus de indatorare a sectorului public, de 21% din PIB.
Printre punctele forte se mai numara suportul FMI pentru acoperirea deficitului de cont curent, o rezerva valutara importanta, de 28,3 miliarde euro la sfarsitul anului trecut, precum si un nivel ridicat de refinantare externa a bancilor.
„In 2010, stabilitatea macroeconomica va continua sa fie dependenta de performanta guvernamentala si de capacitatea acestuia de a respecta acordurile cu structurile internationale. Odata cu aprobarea bugetului, se asteapta disbursarea transelor trei si patru din acordul cu FMI, aceasta injectie de lichiditati asigurand, pe termen scurt, stabilitate financiara pe piata interna si protejand moneda nationala”, a declarat, miercuri, Ionescu.
El a reiterat ca economia romaneasca ar putea inregistra in acest an o crestere de 1%, avand ca principale motoare de crestere pe termen scurt exportul si productia industriala. Pe de alta parte, consumul privat si increderea consumatorilor interni vor ramane la un nivel redus, in conditiile in care este de asteptat ca rata somajului sa continue sa creasca.
Infiintata in anul 1946, Coface Franta este o agentie de rating care desfasoara si activitati de asigurare a creditelor de export, inclusiv pentru guvernul Frantei. De asemenea, institutia desfasoara activitati de colectare si securitizare a creantelor.
In Romania, Coface si-a inceput activitatea in 1996 si desfasoara operatiuni pe trei segmente, respectiv, asigurari de credite comerciale, recuperari de creante si rapoarte de credit.