Acesta a mentionat ca revenirea economiei de anul viitor va fi modesta, in conditiile in care creditarea da semne slabe de revenire, iar autoritatile nu dispun de bani pentru a ajuta economia locala.
Ionescu a adaugat ca restantele bancare ar putea ajunge la peste 3% din soldul creditelor la final de an, iar din cauza inrautatirii portofoliului bancilor, nivelul ar putea urca la 4-5% in anii urmatori.
„Sunt voci care spun ca in urmatorii ani restantele ar putea ajunge pe piata locala la 15% din total credite, ceea ce este foarte ingrijorator”, a spus Ionescu.
El a adaugat ca numarul de insolvente va fi mare si in a doua jumatate a anului, iar in prezent, doar greva judecatorilor a impiedicat majorarea numarului de dosare de insolventa depuse la tribunal.
Majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est au suferit scaderi de rating in 2009 pe fondul crizei economice, Romania si Bulgaria primind de la agentia de rating Coface calificativul B, care indica o stare precara a economiei.
Ratingurile masoara posibilitatea de a intra in incapacitate a companiilor din tarile respective.
Ionescu a mentionat ca in conditiile in care decontarile dintre companii cresc, Romania ar putea avea parte de o imbunatatire a ratingului.