„Disensiunile din mediul politic pot duce la incetinirea ritmului reformelor, in pofida monitorizarii exercitate asupra Romaniei de Comisia Europeana, iar principala reforma care trebuie dusa la bun sfarsit este cea a justitiei”, a mai spus Ionescu, citat de NewsIn.
Pentru anul 2007, Coface estimeaza, in Romania, o crestere economica de 6,3%, cu inflatie de 4,2% si un deficit bugetar de 2,9% din produsul intern brut (PIB). Motorul cresterii economice a Romaniei in 2006 a fost, potrivit Coface, consumul intern, sustinut atat de cresterea salariilor, cat si de „explozia” creditelor de consum.
„Solvabilitatea companiilor romanesti s-a imbunatatit substantial, dar acestea vor avea de luptat cu cresterea salariilor si cu aprecierea leului”, a spus Cristian Ionescu.
„Societatile solide sunt, cu precadere, din sectorul automotive, telecomunicatii si IT. Sectoarele economice cu probleme sunt industria textila, comertul independent en-detail, industria mobilei si agricultura”, a mai aratat Ionescu.
„In privinta deficitului de cont curent, acesta este controlabil, pe termen scurt, datorita aderarii la UE si a influxului de investitii straine directe. Totusi, pe termen mediu, situatia poate deveni riscanta, pe fondul reducerii veniturilor din privatizari, ceea ce implica un risc valutar crescut”, a mai spus Ionescu.
Coface a mentinut ratingul A4 pentru Romania, ce reflecta un istoric mediocru al platilor, care se poate inrautati din cauza unui mediu politic ce se deterioreaza, cu repercursiuni asupra mediului economic, insa probabilitatea de neplata este inca admisibila, a anuntat, miercuri, Coface.
In opinia Coface, punctele tari ale Romaniei sunt imbunatatirea perspectivelor economice, ca urmare a aderarii la UE, o piata interna relativ mare si forta de munca calificata, la costuri nu foarte mari. Alte avantaje sunt majorarea nivelului investitiilor straine directe, majorarea substantiala a rezervelor, precum si nivelul rezonabil al indatorarii publice si externe.
Punctele slabe ale Romaniei, in viziunea Coface, sunt cresterea deficitului de cont curent, care accentueaza dependenta Romaniei de intrarile de capital strain, cresterea nivelului creditului, tensiunile din coalitia de guvernare, care pun in pericol continuarea reformelor, precum si cresterea redusa a preturilor la energie, care afecteaza solvabilitatea companiilor de stat din domeniul utilitatilor.
Ratingul de tara se calculeaza pe baza a sapte tipuri de indicatori, si anume vulnerabilitatea dezvoltarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, criza lichiditatii monedei straine, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor.