- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Coface: Romania va infrunta o posibila recesiune in zona euro

22 Nov, 14:44 • Redactia DailyBusiness
Analistii Coface mentin estimarile privind cresterea economica pentru anul curent la 1,5%, insa reduce prognoza pentru anul viitor la 2%, posibil pana la 1%, in cazul in care zona euro ar intra in recesiune, ceea ce inseamana ca Romania va face fata unei asemenea situatii.
Coface: Romania va infrunta o posibila recesiune in zona euro

Compania „revizuieste descendent estimarea pentru anul 2012 (intial de 3%) la 2%, in conditiile in care restructurarea datoriei Greciei va avea o valoare de -50% si capitalizarea bancilor afectate de acest proces se va implementa cu succes, ceea ce poate coincide practic, cu stabilizarea cresterii economice in zona UE si evitarea unei contractii economice”, se arata in studiul Coface.

„Daca se va confirma o noua recesiune in zona UE, cresterea poate ajunge la 1%”, se mai arata in document.

Potrivit Coface, cresterea economica fragila din 2011 a avut relevanta doar din punct de vedere tehnic, fiind bazata pe factori conjuncturali interni si externi, precum productia industriala, exporturile din primul semestru, sustinute de cererea externa, agricultura si consumul intern din semestrul doi, sustinute de conditiile meteorologice favorabile.

„Aceasta crestere va fi dificil de reeditat in anul 2012, datorita comparatiei cu un nivel ridicat inregistrat in anul curent , franarii cererii externe si a presiunilor asupra consumului guvernamental (cauzate de restrictiile fiscale si private ale indatorarii pe termen mediu-lung)”, au zis oficialii Coface.

[b]Ajustarea salariilor va afecta ascendent consumul privat din Romania[/b]

Dupa o contractie a salariului real cu 7% in prima jumatate a lui 2011, consumul privat a ajuns la o valoare de -1.2%. Pe fondul pierderilor asumate de catre sectorul bancar, ca urmare a „falimentului controlat” al Greciei, prin restructurarea datoriei la jumatate (bancile cu capital grecesc detin aproximativ 20% din activele sistemului bancar) si in conditiile unui regulament mai restrictiv impus de BNR privind finantarea in valuta pentru creditele de consum, sprijinul de finantare al consumului privat este foarte fragil, se arata in studiul Coface

Indicatorul nivelului de incredere al consumatorilor raportat de Eurostat pentru sfarsitul lui septembrie, inregistreaza valori minime pentru Romania si Ungaria (la -44), comparativ cu marja normala de variatie intre -5 si +5. „In aceste conditii, estimam ca latura privata a consumului va stagna la nivelul anului curent si va inregistra cresteri usoare (de maxim 2%) pentru 2012”.

[b]Pozitia investitionala neta va fi puternic afectata de scaderea investitiilor straine directe[/b]

Romania a avut una dintre cele mai mari rate de reducere a deficitului de cont curent din zona euro, de la 13,4% din PIB in 2007, la 4,4% din PIB estimat pentru 2011, deci o diminuare a dependentei de capitalurile straine. In ciuda acestui fapt, Romania inregistreaza un deficit de cont curent inca ridicat, comparativ cu noile state membre UE, in medie de -1% la sfarsitul primului trimestru 2011, iar tari precum Lituania, Letonia, Estonia inregistreaza excedente ale contului curent.

In conditiile in care rata de economisire interna ramane la niveluri scazute, este probabil ca aceste deficite sa persiste in perioada imediat urmatoare. Factorii de ingrijorare din aceasta perspectiva, sunt investitiile straine directe (1,127 miliarde de euro in primele 8 luni, in scadere cu -52% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cu -63% fata de primele 8 luni din 2009 si -83% fata de 2008) si reducerea gradului de acoperire a deficitului de cont curent prin FDI (de la un maxim de 93% in septembrie 2009 la 24.10% in septembrie 2011).

[b]Scaderea competitivitatii unitatilor economice romanesti[/b]

Deficitul comercial a fost de 3,42 miliarde de euro in primele 8 luni, in scadere cu 11.62% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cu -16,23% fata de 2009, respectiv -72,59% fata de 2008. Tendinta de reducere a ponderii deficitului comercial in PIB s-a temperat in 2010, dar a continuat pe masura cresterii exporturilor, intr-un ritm vizibil accelerat cresterii importurilor (20% comparativ cu 15,2%), la aceasta tendinta contribuind si deprecierea monedei locale.

In raport se mai arata ca balanta externa nu va inregistra imbunatatiri semnificative in urmatorii 2 ani, deoarece reformele structurale necesare pentru consolidarea capacitatii de export si a competitivitatii au fost pana acum insuficiente. Se resimte nevoia de crestere a gradului de diversificare a destinatiilor exporturilor extra UE (in 2010, 77% din exporturile Romaniei au fost directionate catre zona UE), zona cu asteptari de cresterea economica in perioada urmatoare.

[b]Romania resimte orice schimbari petrecute in contextul international[/b]

Din punct de vedere al consolidarii fiscale, scaderea cresterii economice a determinat reducerea veniturilor bugetare in valori absolute, iar cheltuielile s-au ajustat mai greu, cu un decalaj de pana la 12 -18 luni in Romania.

Acestea au creat deficite publice mari care s-au transferat in datorii publice mai mari, deci o nevoie de finantare mai mare. Masurile de austeritate fiscala din Romania au condus la reducerea deficitului bugetar la 2,4% din PIB (la 8 luni de zile, conform MF) si este estimat sa ajunga la aproximativ 4% in 2011, inferior mediei GIPS, dar inca ridicat fata de noi state membre ale UE, precum Bulgaria, care va inregistra un deficit sub 3%.

Analistii Coface considera ca tinta deficitului bugetar de 3% pentru anul 2012, asumata de guvern fata de FMI, este improbabil sa fie atinsa, in conditiile in care  a fost construita intr-un scenariu de crestere economica de 3,5%-4%. In conditiile unei cresteri economice de 2% pentru 2012, in lipsa unor reduceri suplimentare de cheltuieli, deficitul bugetar pentru anul urmator poate varia intre 4,5%-5% din PIB.

In contextul unei realitati prezente incerte, privind cresterea veniturilor fiscale (lipsa unui program fiscal coerent si predictibil, evaziunea fiscala si gradul redus de atragere a fondurilor europene), singura alternativa pentru atingerea deficitului asumat de 3% pentru 2012 este reprezentata de noi masuri de austeritate, putin probabil sa fie implementate in conditiile unui nou an electoral.

Sub auspiciile prezente, in lipsa unei strategii ferme privind cresterea veniturilor fiscale si in conditiile revizuirii cresterii economice pentru 2012, Coface estimeaza un deficit fiscal de 4,5%-5% pentru 2012, cu rezerva ca aceste estimari pot fi contrazise doar de o crestere a absorbtiei fondurilor europene (o crestere de peste 3 puncte procentuale din PIB a gradului de absorbtie, adica o dublare a nivelului prezent, poate duce la cresterea veniturilor bugetare cu aproximativ 2 pp din PIB, ceea ce ar face realizabila tinta deficitului de 3%).

Coface Romania a consemnat in 2010 o cifra de afaceri de 8,28 mil. euro, in crestere cu 35% fata de anul precedent. Cele doua motoare principale de crestere au fost dezvoltarea segmentului de asigurari de credit comercial si divizia de servicii: colectarea creantelor comerciale si rating-uri corporative & informatii despre companii.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro Future, brand înființat în 2016
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro ...
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați trebuie să aibă minimum opt clase
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați ...