„(1) Odata cu aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale, agentul constatator poate propune una dintre urmatoarele masuri complementare: 1. suspendarea derularii campaniei publicitare care incalca prevederile articolelor 8 si 9, pana la intrarea in legalitate; 2. aducerea tuturor contractelor similare in conformitate cu prevederile legale, in termen de 30 de zile”, potrivit alineatului 1 al unui amendament pentru modificarea articolului 89 din OUG 50/2010 privind creditele acordate populatiei, aprobat miercuri de catre deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci.
Amendamentul prevede ca masura complementara propusa se dispune prin ordin emis de conducatorul Autoritatii Naționale pentru Protectia Consumatorilor, care poate fi contestat la instanta de contencios administrativ.
„(4) Creditorii sunt obligati sa informeze BNR in termen de 2 zile lucratoarea despre sanctiunile ce le-au fost aplicate de ANPC pentru incalcarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta. BNR are in vedere in activitatea de supraveghere prudentiala a creditorilor informatiile primite”, potrivit alineatului 4 la mendamentul de modificare a articolului 89.
Amendamentul citit initial de vicepresedintele ANPC Samuel Calota prevedea ca agentul constator sa poata propune si suspendarea activitatii de creditare, pe tipuri de produs de creditare, pana la intrarea in legalitate, masura urmand sa fie dispusa doar de BNR. Amendamentul a fost respins.
„Nu suntem de acord cu amendamentul propus si consideram ca nu raspunde in nici un fel conditionalitatii cu FMI. In primul rand este atacata independenta bancii centrale, iar in al doilea rand orice competenaa ce se adauga bancii centrale, aici se adauga competenta pe Protectia Consumatorilor, trebuie informata BCE si trebuit solicitat avizul acesteia”, a declarat Veronica Raducanescu, directorul Directiei Reglementare si Autorizare din BNR.
Deputatul PSD Viorel Ștefan, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci a explicat ca tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana nu permite unei autoritati sa transmita sarcini BNR.
„Tratatul de aderare nu ne da voie sa dam competenta ANPC sau pompierilor, sau ANAF sa transmita sarcini Bancii Nationale a Romaniei. Banca Nationala se implica, nu are cum sa nu se implice, numai ca nu poate sa-i cera chestia aceasta o autoritate executiva. Si eu am crezut ca putem face din ANPC inspectorul de teren si din BNR decidentul din birou si sa impartim sarcinile. Analizand in contextul tratatului si discutiilor cu Banca Centrala Europeana, cu a practicilor europene, am ajuns la concluzia ca nu se poate asa”, a spus Ștefan.
Initial, articolul 89 al OUG 50 prevedea ca agentul constator poate propune ca masura complementara suspendarea activitatii de creditare pana la intrarea in legalitate si/sau aducerea tuturor contractelor similare in conformitate cu prevederile legale, in termen de 90 de zile. Aceasta masura complementara era aplicata prin ordin al conducatorului ANPC, care putea fi contestat la instanta de contencios administrativ.
Aceasta prevedere a fost puternic contestata de banci si BNR.
Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in discutiile cu FMI, s-a convenit ca ANPC nu poate si nici nu are calitatea de a inchide activitatea unei banci, aceasta competenta revenind BNR.
Deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au aprobat miercuri raportul la OUG 50, cu amendamente, act normativ care urmeaza sa fie dezbatut in plenul Camerei.