Senatorul Marinescu, in calitatea sa de vicepresedinte al comisiei, a declarat, recent, pentru NewsIn, ca privatizarea Petrom a fost folosita de social-democrati ca moneda de schimb pentru aderarea la UE, adaugand ca de aceasta operatiune au profitat si „mafiotii aurului negru” pentru a-si sterge urmele afacerilor dubioase.
El a spus ca scopul final al comisiei ar fi acela sa faca propuneri pentru inlocuirea clauzelor contractuale defavorabile pentru statul roman si, in functie de concluzii, de a solicita interventia institutiilor abilitate pentru „a lua masuri si a-i trage la raspundere pe cei vinovati”.
Fostul senator PD, actualmente la PC, a tinut sa mentioneze ca, „din pacate”, institutiile statului nu au sprijinit eforturile comisiei, referindu-se in principal la SRI, care nu a pus la dispozitie raportul privind privatizarea Petrom.
Pe de alta parte, Marinescu s-a plans si de refuzul Curtii de Conturi de a realiza un control la Petrom. Acesta a adaugat ca, la definitivarea raportului, s-a tinut cont de concluziile expertilor contabili in domeniul petrolului si drept international, care au analizat contractul de privatizare Petrom, dar si de rezultatele procedurilor in care au fost audiati Gheorghe Buliga, fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Alexea, fostul director al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale ae Valorilor Mobiliare (CNVM), , si Laszlo Gyerko, vicepresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Contractul de privatizare a SNP Petrom a fost semnat pe 23 iulie 2004. Compania austriaca OMV a cumparat 51% din pachetul majoritar de actiuni, platind 1,529 miliarde euro.