Taxarea bancilor din UE „ar putea genera venituri substantiale, limitand, in acelasi timp, comportamentul inadecvat al institutiilor financiare”, se arata in documentul publicat, marti, de CE, informeaza Mediafax.
Studiul analizeaza diferitele proiecte de taxe discutate in Europa, pentru ca bancile sa suporte o parte a costurilor de sprijinire a sistemului financiar sau a programelor de adaptare la schimbarile climatice.
Ministrii de Finante din UE vor dezbate intr-o reuniune, la 16-17 aprilie, o pozitie comuna pe acest subiect, inainte de a participa la urmatorul summit G20 programat pentru iunie, la Toronto.
Analiza UE include atat modele din Europa, cat si planurile SUA de a institui o taxa pentru banci.
Impozitul de 0,036%, aplicat in prezent in Suedia, ar genera circa 13 miliarde de euro in UE, in timp ce aplicarea ratei avuta in vedere de executivul american, de 0,15%, ar produce venituri de peste 50 de miliarde de euro.
O alta varianta luata in calcul, perceperea unei taxe pe tranzactiile financiare, ar aduce incasari de 20 de miliarde de euro in Europa.
Una din consecintele majore ale introducerii unei astfel de taxe ar fi delocalizarea tranzactiilor bancare in alte regiuni, determinand o scadere substantiala a veniturilor centrelor financiare importante.