Namolul sapropelic este, potrivit specialistilor, o substanta neagra ca pacura, cu proprietati unicat, formata din alga cladofora si crustaceul artemia salina. Se gaseste in cantitati importante in Lacul Techirghiol, fiind folosit pentru rolul sau curativ in afectiunile reumatologice, cele ale sistemului nervos central si periferic, ginecologice sau vasculare.
Daca namolul din lac este folosit in scopuri medicale, cel din Marea Neagra ar avea o valoare si mai mare, el ingloband o resursa cu un potential urias, hidrogenul sulfurat. Daca Patriciu va gasi acest element in cei 9.000 de kilometri patrati din Marea Neagra pe care i-a concesionat de la statul roman, ar da o adevarata lovitura pe piata resurselor energetice.
[quote=Dinu Patriciu, om de afaceri]Sapropelul este un sediment marin bogat in material organic. Pana in prezent, s-a considerat ca aceasta resursa este inaccesibila sau extrem de greu accesibila, abordarea ei necesitand tehnologii miniere de mare adancime[/quote]
Dincolo de faptul ca va deveni cu mult mai bogat decat este, si Romania ar avea de castigat din plin, crede presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, care estimeaza ca astfel ne-am rezolva toate problemele energetice.
„Daca potentialul energetic din acea zona se va confirma, in urma activitatilor de explorare, s-ar putea vorbi de 800 de milioane de tone de combustibil conventional. Chiar am putea vorbi de o autonomie energetica a Romaniei daca aceste date se confirma si daca am putea sustine o investitie in sensul recuperarii, valorificarii hidrogenului sulfurat si transformarea acestuia in urma procesului de electroza”, a precizat Iancu.
Ce sanse are Patriciu sa dea de urmele „comorii”?
Marea Neagra ascunde zacaminte uriase de petrol, gaze si alte resurse, spun specialistii. Marea problema este ca, avand in vedere structura dura a solului, adancimea si curentii puternici, explorarea si exploatarea zacamintelor sunt dificile si extrem de costisitoare.
Daca in ceea ce priveste resurselele de petrol si gaze, sansele descoperirii unor noi zacaminte fata de cele deja exploatate sunt evaluate la 50%, un procent bun, dovada interesul major al investitorilor pentru exploarea mai ales a perimetrului disputat la Haga intre Romania si Ucraina, in ceea ce priveste celelalte resurse, cum ar fi namolul sapropelic, sansele sunt mult mai mici. Insa Patriciu este dispus sa riste.
Intr-un interviu acordat ieri la Realitatea FM, omul de afaceri, arhitect de meserie, este convins ca aceste resurse exista, insa nu are siguranta ca vor fi destul de mari incat sa merite extractia lor. Un raspuns il va afla peste doi sau trei ani.
„Exista un potential din punct de vedere al energiei alternative, insa fiind inca in explorare nu putem sa vorbim despre beneficii, as putea vorbi cel mult despre riscuri si costuri. Am cheltuit in ultimul an peste 20 milioane de dolari, iar la acest proiect lucreaza sute de oameni din institute de cercetare, institute tehnologice. Deocamdata trebuie sa aflam daca acest proiect este viabil economic. Pana atunci, nu se poate face o estimare cantitativa a resurselor si nu putem stabili viabilitatea proiectului”, a precizat Patriciu.
[quote=Dinu Patriciu, om de afaceri] Pana acum, au fost organizate sase expeditii de cercetare cu vase specializate si au fost prelevate mii de probe care apoi au fost analizate in diverse universitati si institute de cercetare din lume. Un raspuns vom avea insa abia peste 2 sau 3 ani[/quote]
Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor spune ca sansele ca Patriciu sa reuseasca sa gaseasca resursele sunt destul de mari. El spune ca Marea Neagra, din acest punct de vedere, este ca o „cutie de gunoi” in care gunoiul, scos la lumina, poate deveni aur.
„De ce tot vorbim de hidrogen sulfurat? Stim foarte bine, in Marea Neagra practic este o zona in care se cumuleaza deseuri din 17 tari, practic Marea Neagra are o apa cu foarte putin oxigen si ca atare vietuitoarele marine, flora marina din Marea Neagra se alimenteaza cu sulf. De aici, iata, pe un banc de aproape 50 de metri, caruia ii creste nivelul cu 10 mii de tone zilnic, se formeaza acest hidrogen sulfurat”, a mai spus presedintele Comisiei de Industrii.
Cert este ca, daca va da de zacamintele pe care le cauta, Patriciu va trebui sa ceara o noua licenta de la statul roman, de aceasta data de exploatare, iar costurile de productie se anunta a fi de ordinul sutelor de milioane de euro.
O afacere controversata
Patriciu a inceput explorarile in Marea Neagra anul trecut, dupa ce a participat la o licitatie organizata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Omul de afaceri, prin firma Marine Resources Exploration International SRL, a fost singurul ofertant la licitatie.
„Am fost singurii care am participat. Singurii interesati intr-o actiune extrem de riscanta”, a declarat Patriciu, explicandu-si aceasta situatie prin costurile si dificultatile de explorare.
„Acei kilometri patrati de namol se afla de la 300 de metri adancime pana la 2.200 de metri adancime. Nu exista decat cateva tehnologii actuale care pot sa duca la extragerea materiilor solide”, a declarat Dinu Patriciu.
Interesant este insa faptul ca firma prin care Patriciu a licitat pentru licenta de explorare abia fusese infiintata anul trecut, si, potrivit datelor de la Registrul Comertului, are un capital de doar 719.000 lei. Acesta este si motivul pentru care presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat ca va cere o ancheta legata de modul in care a fost atribuita concesiunea.
Dinu Patriciu a declarat, in replica, ca licitatia a fost transparenta, legala, si ca firma are cateva zeci de angajati, dar ca lucreaza cu foarte multi subcontractori.