„Atat de necesarul capital si know-how vor fi aduse in sectorul energetic prin investitori privati minoritari (prin intermediul ofertelor publice initiale sau vanzarea de actiuni catre parteneri strategici) in urmatoarele companii: OMV Petrom (vanzarea a 10% din capital este in desfasurare), Transelectrica (15% pana la finele anului 2011), Transgaz (15% pana la sfartitul acestui an) si Romgaz (15% pana in primavara anului 2012)”, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, document obtinut de Mediafax.
Ministerul Economiei programase intrarea la bursa a Romgaz pentru luna decembrie a acestui an.
De asemenea, 15% din titlurile detinute de Ministerul Economiei la transportatorul de energie Transelectrica vor fi plasate pe piata de capital mai tarziu decat era estimat initial, respectiv in luna iunie.
Ministerul Economiei detine 73,69% din actiunile Transelectrica, 85% din capitalul Romgaz, 73,5% din titlurile Transgaz si 20,6% din OMV Petrom.
Un actionare semnificativ este Fondul Proprietatea, care detine 13,5% din titlurile Transelectrica, 15% din Romgaz si 14,98% din capitalul Transgaz.
Compania OMV Petrom este controlata de grupul austriac OMV, care detine 51,01% din actiuni. In actionariat se regaseste si Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%.
Listarea la Bursa a Romgaz, precum si a altor companii controlate de stat, prin Ministerul Economiei, este o intentie anuntata de ministrii de resort inca din 2006.