„Pentru provizioane s-a adoptat pana in prezent o deductibilitate de 25% in cazul companiilor de leasing. Noi cerem un procent de 50%, insa nu este acceptat de BNR”, a afirmat Boloux, citat de Mediafax.
„Noi consideram ca pentru activitatea de leasing este obligatoriu 50% si speram ca autoritatile vor intelege”, a mai spus presedintele Asociatiei Societatilor Financiare – ALB Romania.
El a aratat totodata ca nivelul provizioanelor aplicat companiilor de leasing este foarte ridicat in comparatie cu cel prevazut de standardele internationale de contabilitate (IFRS).
„Avem o actiune comuna cu asociatia bancilor pentru a convinge Banca Nationala sa adopte standardele IFRS pentru provizioane. Astfel, va fi o penalizare mai redusa pentu piata”, a spus Boloux.
Presedintele ALB s-a aratat nemultumit de relatia companiilor de leasing cu statul in ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata (TVA) intrucat firmele de profil sunt obligate sa plateasca TVA neincasata inca de la clienti.
„Atunci cand emitem o factura cu TVA, noi trebuie sa platim taxa catre stat. Problema este ca noi nu suntem imediat platiti de clienti si este o problema pentru ca platim TVA inainte si o putem recupera de la stat”, a mai spus Boloux.
Asociatia a solicitat Ministerului Finantelor o amanare a platii TVA catre stat de sase luni insa autoritatile au refuzat.
Piata romaneasca de leasing a scazut cu 74% in primele 9 luni din acest an, pana la 1,07 miliarde euro.