„Deteriorarea grava si sincronizata a finantelor publice este un obstacol major pentru redresarea economica”, se arata intr-un comunicat al BusinessEurope, care a mentionat Romania intre statele unde reformele sunt intarziate.
Cresterea imprumuturilor, care, potrivit estimarilor Comisiei Europene, vor majora datoriile celor 16 state din zona euro la 84% din PIB, de la 69% in 2008, limiteaza accesul companiilor la credite si erodeaza increderea in moneda unica, relateaza Mediafax.
„Este necesara adoptarea urgenta a unor masuri importante, pentru consolidarea redresarii”, a declarat Jurgen Thumann, presedintele BusinessEurope.
El a adaugat ca va da acest mesaj ministrilor de Finante din UE care se intalnesc luni si marti la Bruxelles.
Pentru a consolida cu succes finantele publice, economiile din zona euro trebuie sa se dezvolte mai rapid decat rata anuala de circa 1% inregistrata in prezent, potrivit asociatiei, care considera ca sunt necesare masuri structurale.
Pentru a evita esecurile programelor anterioare de reforma, precum strategia Lisabona, institutiile UE ar trebui sa mentioneze si sa critice tarile care nu inregistreaza progrese.
„Mentionarea statelor cu performante bune si a celor care nu isi respecta angajamentele ar trebui sa fie elementul de baza al guvernantei UE”, considera asociatia.
Printre statele cu reforme avansate, in domeniul utilizarii fortei de munca, productivitatii, investitiilor, competitivitatii si finantelor publice, BusinessEurope a mentionat Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovacia, Suedia si Elvetia. In schimb, Romania, Belgia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, Spania si Marea Britanie sunt considerate „state codase”.