In ianuarie 2010 au disparut multe din motivele bancilor de a acorda credite scumpe. Avem o perspectiva a investitorilor mult imbunatatita raportat la 2009 (primele de risc au scazut de la circa 300 de puncte in decembrie la 240 in prezent). Pe de alta parte, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda cheie, proces care, cel mai probabil, va continua.
Cum este de asteptat sa evolueze dobanzile la credite? Vor fi bancile dispuse sa raspunda cerintei intreprinzatorilor, de a oferi credite mai ieftine?
Mai multe voci din piata sustin ca in 2010 este posibila o scadere accentuata a dobanzilor la creditele in lei. Spre exemplu, Dragos Cabat, membru in cadrul CFA Romania, crede ca pe final de an am putea vedea dobanzi la lei cu 3 puncte procentuale mai mici, cu valori de 8-8,5% pe an, fata de o medie de 12%, cat au in prezent.
Dobanda cheie, „locomotiva” ieftinirii imprumuturilor?
Conform scenariului luat in calcul de Cabat, bancile vor scadea costurile la credite in linie cu dobanda cheie, si chiar ceva mai accentuat. Rata dobanzii cheie este de 7,5% acum, iar analistul anticipeaza ca va ajunge la 6% la finalul lui 2010.
Opinia este sustinuta si de anunturile facute de unele banci locale, care au mentionat ca dobanzile vor urma traiectoria descendenta impusa de BNR. „Vom scadea dobanzile la creditele in lei in ton cu dobanda cheie”, a declarat recent Robert Rekkers, director general al Bancii Transilvania, care ofera in special produse de creditare pentru IMM-uri.
Vlad Muscalu, analist financiar in cadrul ING Bank Romania, considera insa ca nu este atat de probabil sa vedem o scadere asa de mare a dobanzilor la credite. El se asteapta la o scadere mare a dobanzii cheie, pana la 6,25%, dar crede ca bancile nu se vor lasa foarte mult influentate de miscarea agresiva a BNR.
„Din cauza creditelor neperformante, bancile vor incerca sa mentina marjele mari de profit din dobanzile la credite, asa incat sa isi acopere volumul pierderilor din castigurile pe credite”, a aratat analistul.
In plus, pentru ca dobanzile sa scada la creditele in lei ar fi nevoie totodata sa existe concurenta intre banci si apetit pentru creditare, dar si creditori solvabili. „De exemplu, bancile nu sunt foarte dispuse sa crediteze segmentul retail, luand in calcul ca se anunta cresterea somajului”, a spus Muscalu pentru DailyBusiness.ro.
De asemenea, somajul va avea un impact puternic si asupra consumului. Pe un fond de consum redus, nici afacerile companiilor nu merg bine, ceea ce inseamna ca nici creditarea corporate nu va fi pe placul bancilor, mai spune acesta.
Muscalu mai considera ca, in conditiile in care bancile nu mai au probleme de lichiditate, ne putem astepta ca dobanzile la depozite sa scada mai puternic decat la credite.
Dragos Cabat crede ca nu vom asista la reduceri mari de dobanzi la creditele in valuta, ci de maxim 1-1,5 puncte procentuale. Chiar daca am beneficia de stabilizarea costului de risc asociat tarii, sau chiar de scaderea acestuia, celalalt cost incorporat in creditele in valuta, respectiv dobanda interbancara Euribor, ar putea creste. Aceasta este in prezent foarte mica (maxim 1%), deoarece Banca Centrala Europeana (BCE) a scazut dobanda cheie ca sa ajute economia in zona euro. Cat de curand, pe fondul revenirii pe fondul revenirii pietelor, este de asteptat ca BCE sa retraga acest sprijin, prin cresterea dobanzii cheie.