- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Companiile speculeaza pe piata imobiliara cu banii bancilor

05 Jun, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Circa 60-70% din finantarile pentru investitii acordate companiilor au ca destinatie achizitiile imobiliare, fie ca este vorba de imobile sau terenuri, in principal pentru scopuri speculative, dar si pentru uz propriu, au spus reprezentanti ai pietei bancare pentru DailyBusiness.
Companiile speculeaza pe piata imobiliara cu banii bancilor

Intr-o proportie mult mai mica, clientii persoane juridice investesc in retehnologizare prin intermediul creditelor, ceea ce inseamna ca institutiile financiare din Romania nu reusesc inca sa fie un partener solid pentru firme in sustinerea si dezvoltarea afacerii.

Credite pentru achizitii imobiliare

Valoarea medie a creditelor imobiliare contractate, destul de mica pentru a avea in spate planuri de investitii pe termen lung, semnifica mai degraba intentiile speculative ale clientilor corporate care se imprumuta de la banci.

La Credit Europe Bank, cea mai mare pondere in randul creditelor pentru investitii adresate companiilor o detin cele pentru investitiile in terenuri, au spus reprezentantii bancii, valoarea medie a creditului imobiliar solicitat bancii fiind de 100.000 de euro.

In cazul Volksbank, valoarea solicitata cel mai des de firmele care investesc in imobiliare este de 200.000 de euro. Circa 60% dintre totalul creditelor pentru investitii acordate companiilor sunt contractate pentru achizitionarea unei cladiri. „Aproximativ 70% din clientii care ne solicita un credit imobiliar au in vedere achizitionarea unui sediu, 30% urmarind cumpararea unui teren”, a declarat un reprezentant al bancii.

„In momentul actual, cele mai solicitate credite de investitii sunt cele pentru finantarea proiectelor rezidentiale si constructiilor de spatii de birouri: cele pentru achizitia de terenuri, creditul de dezvoltare precum si creditul pentru investitii”, au spus pentru DailyBusiness oficialii Bancpost. In cazul Bancpost, valoarea acestor tipuri de credite poate sa varieze de la 3 milioane de lei pana la cateva zeci sau poate chiar cateva sute de milioane de lei (in cazul creditelor sindicalizate).

In cazul Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), cele mai solicitate sunt creditele pentru investitii, in special cele ce provin din linia de finantare pusa la dispozitie de BERD. Valorile imprumuturilor sunt cuprinse intre 40.000 si 100.000 de euro. La CEC situatia este echilibrata, volumul creditelor pentru investitii acordate fiind impartit proportional intre imprumuturile imobiliare, auto si de echipamente.

Raspunzand cerintelor pietei, institutiile finanicare au iesit pe piata cu produse speciale destinate achizitiilor imobiliare realizate de companii. In noiembrie anul trecut Banca Transilvania a lansat un produs de acest gen, directorul pentru clienti corporativi si IMM al Banca Transilvania, Tiberiu Moisa declarand la acea vreme: „Piata imobiliara este foarte profitabila, iar firmele doresc sa ia parte la aceasta crestere. Pentru ca doreste sa fie un partener activ al clientilor, Banca Transilvania a lansat primul produs din piata dedicat investitiilor imobiliare pentru companii, acordat fara avans, pentru 15 ani si in baza unei proceduri simplificate”. Suma maxima oferita de Banca Transilvania prin acest produs este de 200.000 euro (sau echivalent RON).

Totodata, anul acesta in martie, BRD a lansat un pachet de credite imobiliare destinat persoanelor fizice autorizate si firmelor, achizitiile putand fi finantate integral, ca si in cazul Bancii Transilvania.

Capitalul de lucru, finantat pe banii bancilor

Alte credite adresate clientilor corporate solicitate de companii sunt finantarile pentru capital de lucru.

In primele patru luni ale anului creditele pentru finantarea capitalului de lucru solicitate de companii Bancii Comerciale Romane au depasit 2 miliarde de lei (aproximativ 606 milioane euro), cel mai solicitat produs, in proportie de 45%, fiind linia de credit, au declarat oficialii bancii pentru DailyBusiness. In acelasi interval, banca a acordat credite pentru investitii de peste 1,5 miliarde lei (454 milioane euro).

La randul sau, ProCredit Bank a acordat in primele patru luni ale anului credite in valoare de 35,3 milioane euro, folosite de intreprinzatori atat pentru investitii cat si pentru finantarea capitalului de lucru.

In cazul Bancpost, cea mai solicitata linie de credit pentru capital de lucru este aceea revolving, pentru acoperirea nevoilor curente ale companiei. Valoarea medie a acestei linii este determinata de nevoile curente ale acesteia cat si de cifra de afaceri.

In cazul Credit Europe Bank, majoritatea clientilor care doresc finantarea capitalului curent solicita o linie de credit fara garantii materiale, in valoare de 15.000 de euro.

La Volksbank, creditele pentru capital de lucru cerute de persoanele juridice bancii sunt cele fara garantii, sub 15.000 de euro. In cazul CEC, liniile de credit solicitate in acelasi scop nu sunt limitate la un anumit plafon, valoarea imprumutului fiind stabilita in functie de situatia financiara a solicitantului.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună