„Grupul 6 al Complexului Energetic Rovinari, care este al patrulea grup al CE, a fost oprit in octombrie 2007. Acum se afla in proces de modernizare pe parcusul a trei ani si, odata cu lucrarile de mediu – care sunt obligatorii pana in 2012 (desulfurare si fluid dens) – se face si o reparatie complexa la sistemul electric de comanda si control. Apoi, dupa trei ani, spre sfarsitul lui 2010, va fi operational la parametri de proiect, dar satisfacand toate conditiile de mediu. Noi speram insa sa fie gata mai devreme de 2010”, a declarat pentru NewsIn directorul general al CE Rovinari, Laurentiu Ciurel.
Cele mai mari cheltuieli sunt cele necesare desulfurarii si fluidului dens, pentru grupurile 6 si 3, de peste 100 milioane euro (numai pentru desulfurare) si pentru partea de transport al cenusii in sistem fluid dens, care necesita investitii de peste 30 milioane euro (partea de fluid dens).
Aceste investitii vor include si costurile necesare reparatiei sistemului electric de comanda si control, lucrare ce va dura doi ani si care se va ridica pana la 84,5 milioane lei. Pentru lucrarile de reparatii si modernizari ale instalatiilor electrice, va fi organizata o licitatie la 2 aprilie, iar garantia de participare este de 700.000 lei plus o scrisoare de garantie bancara pentru 5% din pretul final al achizitiei.
Laurentiu Ciurel a precizat ca cea mai mare parte din acesti bani, din cele 130 de milioane euro, provine din fonduri atrase (credite) si restul vin din surse proprii ale CE Rovinari.
Complexul contribuie cu aproape 36 de milioane de euro: pe partea de desulfurare, aproximativ 20 milioane euro sunt din bugetul Complexului si in jur de 16 milioane euro pe partea de fluide reprezinta tot contributia CE Rovinari. Pentru credite, CE Rovinari are o perioada de trei ani de gratie si apoi inca sapte ani de rambursare.