- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Complexurile energetice forteaza cresterea pretului energiei cu pana la 15%

06 Aug, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Complexurile energetice solicita Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului energiei electrice cu pana la 15%, pana la aprox. 190 lei MWh, pe fondul cresterii cheltuielilor de exploatare.
Complexurile energetice forteaza cresterea pretului energiei cu pana la 15%

„O majorare a pretului s-ar putea traduce si intr-o crestere a tarifelor la consumatorul final, insa la cote reduse, de cateva procente”, a declarat, pentru DailyBusiness, directorul Complexului Energetic Rovinari, Laurentiu Ciurel.

Scumpirea resurselor de apa, cheltuielile legate de accesarea unor credite de dezvoltare si fondurile necesare despagubirilor pentru cei expropriati de pe noile exploatari, genereaza costuri de pana la 20% mai mari, spun energeticienii.

Ei estimeaza ca doar o majorare a tarifelor ar putea aduce din nou pe profit companiile din domeniu, care la ora actuala lucreaza in pierdere.

„Am avut in acest an o lipsa acuta de apa, ceea ce a crescut costurile de productie. In plus, a trebuit sa livram mai multa energie in sistem, fapt ce a presupus costuri suplimentare. In prezent, inregistram un deficit de circa 5 procente in raportul costuri de productie – incasari din vanzarea energiei, dar perspectivele sunt ingrijoratoare”, a declarat Laurentiu Ciurel, managerul CE Rovinari.

Complexul Energetic Rovinari a solicitat oficial, vineri, Autoritatii, majorarea pretului energiei electrice livrate pe piata reglementata. O masura similara ar urma sa fie luata si de Complexul Energetic Turceni, care se confrunta cu probleme similare, generate in special de seceta. Complexele energetice Rovinari si Turceni asigura fiecare cate 11,6% din totalul energiei livrate in retea.

Conducerea ANRE nu a furnizat, pentru moment, un punct de vedere oficial cu privire la solicitarile CE Rovinari. In schimb, Electrica, principalul beneficiar al curentului produs de complexele energetice, a anuntat ca va analiza, luni, situatia creata pe piata de energie.

„Pentru moment, nu avem date suplimentare privind cererile complexelor. Vom analiza luni problema si vom lua masurile necesare, daca se impun „, a declarat Corneliu Stan, directorul Electrica.

„O eventuala majorare a pretului pentru complexe ar putea afecta consumatorii finali, dar intr-o mica masura. Vom realiza o analiza pentru a vedea concret ce impact ar avea, dar nu cred ca va fi foarte mare „, a mai spus Stan.

La nivelul sistemului energetic national, pretul mediu de producere a energiei electrice din grupuri termoenergetice a fost de circa 165 lei/MWh.

Conform Institutului National de Statistica (INS), in semestru I 2007, cea mai mare parte din productia de energie electrica este obtinuta in continuare in termocentrale. Aceste unitati au asigurat 64,0% din totalul productiei de energie electrica in primul semestru din acest an, dupa ce in primele sase luni din 2006, ponderea termocentralelor a fost de 58,7%.

Pe de alta parte, consumul final de energie electrica in prima jumatate din 2007 a fost de 25.473,8 milioane KWh, cu 1,6% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2006. Iluminatul public a inregistrat o crestere cu 5,8%, iar consumul populatiei a crescut cu 4,8%.

Investitiile din complexurile energetice, suportate de companii

Reprezentantii complexurilor energetice spun ca programele de retehnologizare a bazinelor de extractie si, in general, productia de energie din surse solide, va genera, din toamna, costuri suplimentare, provenite din ratele pe care companiile le vor plati la creditele externe angajate de guvern.

In opinia lui Laurentiu Ciurel, directorul de la CE Rovinari, complexele energetice si termocentralele vor trebui sa faca fata unui regim de investitii de volum, neincluse in bugetele pentru 2007.

„Va trebui sa luam din toamna niste credite, instrumente care pana acum nu au fost accesate. Cum cantitatea de energie pe care o dam pe aceasta piata este destul de mare, se intrevede posibilitatea de a vinde cu un pret sub cost. Lucru care nu este economic si nici de dorit si vreau sa preintimpin aceasta situatie prin asigurarea unui pret de vanzare care sa imi acopere costurile de productie”, a precizat directorul de la CE Rovinari.

Strategia de reforma in sistemul energetic, adoptata de guvern, anunta un necesar investitional de aproape 2 miliarde de euro, investitiile urmand sa inceapa din toamna acestui an. Cum complexurile energetice se afla inca in proprietatea statului, cel putin pana in 2008, cand se va incerca privatizarea lor, costurile, spun energeticienii, vor fi suportate in principal de companii.

Complexul de la Isalnita-Craiova are nevoie de investitii de mediu de 200 milioane euro si de investitii in modernizare de 370 milioane de euro, complexul Rovinari va necesita, pentru respectarea conditiilor de mediu, alocarea a 325 milioane de euro si alte 380 milioane de euro pentru modernizare, in timp ce unitatea de la Turceni are nevoie, la randul sau, de investitii in protectia mediului de 200 milioane euro si de 560 milioane de euro pentru modernizare.