Necesarul de investitii de mediu stabilit pentru Complexul Energetic Rovinari pana la finele lui 2013 se ridica la 250 milioane euro.
„Anul trecut am incheiat un contract de desulfurare, in valoare de 97 milioane euro, si avem in derulare un proiect pentru electrofiltre, in valoare de 10 milioane euro”, a declarat pentru DailyBusiness Ion Pisc, directorul de investitii al complexului.
Acesta a adaugat ca la inceputul lunii aprilie, CE Rovinari va relua licitatia de acordare a unui contract pentru evacuare in fluid dens a deseurilor, estimat la 40 milioane euro.
La CE Turceni, cel mai mare complex energetic din Romania, investitiile de mediu trebuie sa ajunga la 550 milioane euro pana in 2016, pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
Anul trecut, CE Turceni a investit in mediu peste 33,4 milioane lei (circa 10 milioane euro), din totalul de 38 milioane lei planificat, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor.
CE Craiova trebuie sa realizeze, pana in 2013, investitii de mediu in valoare de 240 milioane euro. „In prezent, se deruleaza investitii de mediu de 60 milioane euro, finantate din bugetul companiei si imprumuturi bancare”, a declarat Ion Dinulescu, directorul general al complexului.
Oficialul CE Craiova a mentionat ca investitiile derulate in prezent au ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2009.
„Pentru obtinerea unui credit de 30 milioane euro am organizat o licitatie la inceputul anului, la care s-au inscris opt banci”, a adaugat Dinulescu.
Drumuri separate
In timp ce complexurile energetice Rovinari si Turceni ar putea intra in componenta companiei energetice nationala, la CE Craiova se pregateste listarea pe bursa a unui pachet de 13-14%.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Ministerului Economiei si Finantelor propun ca din aceasta companie energetica sa faca parte CE Turceni si CE Rovinari, cele trei filiale ale Electrica, neprivatizate, compania de service a Electrica, respectiv Electrica Serv si Hidroelectrica.
Decizia finala privind componenta companiei energetice ar putea fi luata de catre guvern in mai putin de o luna.
Noua companie energetica nationala va putea fi listata la bursa la circa un an de la infiintare si va avea actionariat majoritar privat dupa alti doi-trei ani de listari succesive, cand pe bursa va ajunge un pachet de maximum 55% de actiuni.
Noua entitate ar putea avea o capitalizare de cateva miliarde de euro si o capacitate investitionala uriasa, care ii va permite sa participe la proiecte internationale, potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finatelor.
Cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei, fiind producatorii celei mai ieftine energii din tara ,dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica.