In timp ce patronatul spune ca este inca timp pentru discutii, sindicatele sustin ca este deja prea tarziu, iar o parte din posturi nu vor mai putea fi salvate.
In octombrie, Romexterra Bank Romania a anuntat ca va desfiinta 40 de unitati, ceea ce presupune disponibilizarea a circa 300 de salariati.
Concedierile ce vor fi realizate de Romexterra Romania nu s-au facut prin consultarea sindicatului, ceea ce ar putea conduce la actionarea in justitie a patronatului de catre cei concediati, a declarat pentru DailyBusiness.ro Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Patronatelor din Asigurari si Banci (FSAB).
„A fost instiintat direct Inspectoratul Teritorial deMunca, prezentandu-se listele nominale cu cei care vor fi concediati, dar nu si sindicatul”, a spus Constantin Paraschiv.
„Romexterra a dorit pur si simplu sa renunte la 40 de sucursale, concediind personalul care lucra in aceste unitati, desi poate unele posturi de aici ar fi putut fi salvate, daca s-ar fi recurs la concedierea unora din lucratorii din alte unitati, care implinisera deja varsta de pensionare sau se puteau pensiona anticipat”, a adaugat liderul sindical.
Potrivit lui Constantin Paraschiv, daca patronatul Romexterra ar fi prezentat situatia mai intai sindicatului, asa cum prevede legea, atunci ar fi fost posibil ca unele posturi sa fie salvate, prin relocari sau alte modalitati.
In plus, daca patronatul ar fi negociat concedierile cu sindicatul, atunci se putea ajunge la un acord comun ca pentru unii disponibilizati sa primeasca mai multe salarii compensatorii.
In lipsa consultarii sindicatului, fiecare din cele peste 300 de persoane care lucrau in cele 40 de unitati au primit cate 6 salarii compensatorii, asa cum prevede contractul colectiv de munca.
Contactati de DailyBusines.ro, reprezentantii patronatului bancii au declarat ca in planul de reducere al activitatii au fost respectate toate prevederile legale in vigoare.
„In luna octombrie, ca urmare a deciziei Consiliului de Administratie al MKB Romexterra, banca a initiat procedura de disponibilizare colectiva in vederea redimensionarii si recalibrarii activitatii sale pe noile coordonate impuse de piata”, au declarat acestia.
„In initierea acestei proceduri, banca a respectat intocmai prevederile legale aplicabile, respectiv prevederile art. 68 si urmatoarele din Codul Muncii, prevederile art. 78 si urmatoarele din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, prevederile Contractului Colectiv de Munca la nivel de Banca”, au mai spus oficialii Romexterra Bank.
In plus, au atras atentia reprezentantii patronali, planul de concedieri inca nu a fost dus la capat, iar in prezent este in faza consultarii cu sindicatele.
„Subliniem faptul ca, la aceasta data, procedura este in faza de initiere dedicata consultarilor cu sindicatele. In consecinta, nicio agentie nu a fost inchisa si niciun angajat nu a fost disponibilizat”, au precizat reprezentantii Romexterra.
Seful FSAB a replicat insa ca este greu de crezut ca, atata vreme cat banca a trimis la inpectoratul teritorial de munca listele nominale cu cei care vor fi concediati, va mai fi posibil sa existe schimbari.
De altfel, a mentionat Constantin Paraschiv, pe fondul dificultatilor financiare cu care se confrunta, bancile trec la disponibilizari si sunt mai inclinate sa treaca peste consultarea sindicatelor in luarea deciziei.
In 2009, numarul total al salariatilor bancari care au parasit sistemul a fost de 2.400, cele mai multe plecari fiind naturale: pensionari, concedii maternale etc.
Majoritatea disponibilizarilor realizate in acest an in sectorul financiar au starnit proteste din partea sindicatelor, ceea ce a condus fie la prelungirea negocierilor in vederea atingerii unei rezolutii, ca in cazul Bancii Comerciale Romane, fie la intreruperea negocierilor de catre patronat, cum a fost in cazul companiei de asigurari Ardaf.
Potrivit specialistilor din piata de profil, primele luni ale anului viitor vor determina multe banci sa recurga la disponibilizari, pe fondul rezutatelor financiare slabe, ceea ce ar putea creste suplimentar tensiunile dintre patronate si sindicate.