- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Concluzia lui Basescu dupa 6 ani la conducerea tarii: S-a mintit mult, avem nevoie de reforme

21 Sep, 18:06 • razvan.codorean
Traian Basescu a venit marti in fata Parlamentului cu un nou discurs in care a acuzat in stanga si in dreapta. Cine sunt cei vizati? Tariceanu, politicienii corupti, institutiile slabe si romanii cu mana intinsa dupa ajutoare sociale. Dupa sase ani de mandat in fruntea statului, concluzia presedintelui este ca ''avem nevoie de reforme reale''.
Concluzia lui Basescu dupa 6 ani la conducerea tarii: S-a mintit mult, avem nevoie de reforme

Populism si demagogie

. Sunt cuvintele repetate cu insistenta marti de presedintele Basescu in discursul sustinut in fata parlamentarilor. Din populism si demagogie, Romania a ajuns in situatia grava in care se afla. Cine e de vina?

Primul pe lista este fostul premier Calin Popescu Tariceanu, vinovat pentru ca in perioada 2008, ”am ajuns sa avem 13,9 milioane de asistati, dublu fata de 2004”.

Basescu a omis ca el l-a pus in functie pe Tariceanu si in tot acest timp, s-a aflat in fruntea statului. Iar in toata perioada 2004-2008, pe agenda publica nu a figurat problema acestor cheltuieli. Motivul? Probabil pentru ca cei doi, presedinte si premier, s-au ferit sa blameze cheltuielile sociale, ca sa nu isi atraga antipatia celor care beneficiau de ele.

”Romanii sunt pe buna dreptate nemultumiti pentru ca au fost mintiti in acesti ani”, a spus marti Basescu. Vinovatii? Politicienii care au actionat din interese electorale.

”S-au platit ajutoare sociale pentru voturi”, a afirmat cu vehementa presedintele. Astfel, s-a ajuns ca ”ponderea cheltuielilor sociale sa fie de 46% din produsul intern brut (PIB). In plus, alte 30 de procente din PIB merg pe salariile din sectorul bugetar. Este inadmisibil. In Romania se incurajeaza nemunca”, a spus seful statului.

El a amintit, printre altele, despre faptul ca ”avem institutii slabe, cu performante modeste, incapabile sa absoarba banii europeni” si ”ghisee care nu fac altceva decat sa consume inutil banii si timpul cetateanului”.

Nici cu sistemele de invatamant si sanatate nu stam mai bine. Basescu a vorbit de lipsa de performanta a acestora, in ciuda sumelor destul de mari alocate.

Seful statului a enumerat, printre vinovatii pentru situatia dificila in care se afla Romania, si contribuabilii. ”Sunt prea multi angajati si firme care eludeaza prevederile fiscale”, a spus Basescu, iar printre vinovatii pentru aceasta situatie se afla si ”institutiile statului care sunt ineficiente”.

Nici cu imaginea in ochii investitorilor nu stam prea bine. Fara a identifica pe cineva responsabil, Basescu a semnalat ca ”Romania are dificultati uriase in a se imprumuta cu scadenta la 3 ani”.

In final, el a tras linie si a conchis: trebuie sa facem reforme.

Masurile de austeritate, in prim-plan

In prim-planul ”tezelor” lui Basescu s-au aflat masurile de austeritate din sectorul social.

”Statul roman nu isi mai poate permite sa plateasca celor care pot sa munceasca, dar nu vor”, a spus seful statului, insistand pe faptul ca ”austeritatea trebuie sa fie pentru toti” si ca ”este nevoie de solidaritate sociala”.

Presedintele a atins din nou una dintre temele sale preferate, comparatia intre sistemul bugetar si sectorul privat.

”Prin mentinerea acestor cheltuieli sociale, sacrificam economia, punem in dificultate pe cei 3,5 milioane de angajati din sectorul privat care isi platesc contributiile”, a afirmat presedintele.

In discursul de marti, Basescu le-a vorbit parlamentarilor si despre faptul ca in 2011 vom lua un nou imprumut de la Fondul Monetar International (FMI). Seful statului a precizat insa ca ”nu ne mai putem imprumuta pentru salarii si pensii”, astfel ca trebuie gasite solutii in tara.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Mentinerea intr-un acord cu FMI este legata direct de credibilitate[/quote]
Fara a da prea multe detalii despre modul in care statul va face rost de bani anul viitor, Basescu a afirmat, printre altele, ca avem nevoie de investitii in dezvoltare si de „o regandire a sistemului de taxe si impozite pentru a oferi predictibilitate”.

Seful statului a insistat pe faptul ca bugetul Romaniei va fi monitorizat, de acum incolo, de Comisia Europeana si ca reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB nu va putea fi evitata.

”Nu se mai joaca nimeni cu respectarea criteriilor de la Maastricht. Avizul bugetului de catre Comisia Europeana e imperativ. Nu e inca stabilit mecanismul, insa putem sa ne imaginam ca ne putem trezi cu sanctiuni financiare”, a afirmat Basescu.
Seful statului a declarat ca pentru a face reforma bugetara este nevoie de ”curaj politic, de sacrificiu”, pentru a starpi ”clientelismul politic din administratie”, dar si de „profesionalizarea functionarilor ”, vazuta ca un obiectiv fundamental.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Orice guvern care ar veni ar face aceleasi lucruri. Este vorba de responsabilitate pentru reformarea statului[/quote]
Basescu a vorbit, din nou, si despre faptul ca avem nevoie sa atragem mai multe fonduri europene. ”Ritmul accesarii fondurilor de la Uniunea Europeana a fost foarte lent. Avem probleme serioase de management al proiectelor”, a afirmat presedintele.

La capitolul viziuni economice, Traian Basescu a insistat si pe faptul ca trebuie sa ne stabilim o tinta realista pentru a adopta moneda euro.

Reforme politice: Parlament unicameral, mai putini alesi

In discursul sustinut in fata Parlamentului, Basescu a atins si un alt subiect preferat – reforma clasei politice.

”Este nevoie sa punem in practica rezultatele referendumului in care romanii au decis ca avem nevoie de un Parlament unicameral si de un numar mai mic de alesi”. De ce nu s-a facut nimic concret pana acum? Presedinte nu a facut, in discursul sau, nicio precizare in acest sens.

Pe de alta parte, Basescu a facut apel, de la tribuna Parlamentului, catre oamenii politici responsabili „sa nu se mai joace cu destinele oamenilor si sa le spuna adevarul”.

Iin 2009, presedintele sustinea ca Romania nu va fi lovita de criza si ca imprumutul de la FMI reprezinta doar o centura de siguranta, astfel ca nu va fi folosit pentru salarii si pensii.

Basescu a insistat, pe de alta parte, pe mesaje de genul „sa punem capat complicitatii practicilor de guvernare”, avertizand Parlamentul ca poarta o mare responsabilitate.

”Aveti de ales intre doua variante, a populismului si a reformelor sustinute”, a spus seful statului.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...