Reprezentantii CC au mai sustinut transparentizarea costurilor creditelor prin standardizarea comisioanelor si eliminarea comisionului de rambursare anticipata la toate tipurile de credite in cadrul intalnirii de vineri cu experti ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Comisiei Europene (CE).
In cadrul intalnirii, au fost analizate si aspecte privind aplicarea OUG 50/2010 (referitoare la contractele de credit ale populatiei), precum si efectele acesteia asupra sistemului bancar, a anuntat vineri institutia de concurenta.
„Reprezentantii Consiliului Concurentei au sustinut ca este important ca forma finala a Ordonantei sa pastreze facilitatile pentru consumatori, respectiv transparentizarea costurilor creditelor prin standardizarea comisioanelor si asigurarea unui grad mai mare de mobilitate a clientilor prin eliminarea comisionului de rambursare anticipata la toate tipurile de credite”, se precizeaza in comunicatul CC.
„Vom acorda sprijinul nostru pentru ca Ordonanta sa aduca clarificari, astfel incat sa fie in avantajul consumatorilor, dar, in acelasi timp, sa nu afecteze sistemul bancar. Atat noi cat si reprezentatii FMI am fost de accord ca este foarte important sa fie mentinuta stabilitatea si increderea in sistemul bancar romanesc. Decizia finala este a Parlamentului, unde ordonanta se afla in dezbatere”, a declarat Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei colaboreaza cu autoritatile romane pentru a raspunde intrebarilor Comisiei Europene legate de aplicarea Ordonantei 50/2010 care implementeaza o Directiva Europeana (2008/48/C).