- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Conducerea Asirom sustine ca a trecut compania pe profit in 2006

05 Feb, 12:58 • Redactia DailyBusiness
Compania de asigurari Asirom a inregistrat, in 2006, un volum de prime brute subscrise de 600,6 milioane de lei (170,6 milioane de euro) si a platit indemnizatii si despagubiri, pe politele de asigurare subscrise, de 385,5 milioane de lei (109,5 milioane de euro), trecand pe profit.
Conducerea Asirom sustine ca a trecut compania pe profit in 2006

Acestea sunt date preliminare neauditate, prezentate, luni, de companie, potrivit NewsIn.

In anul 2005, Asirom a avut pierderi de 36 milioane de lei (10 milioane de euro) si un volum de prime brute subscrise de aproximativ 573 milioane de lei (158 milioane de euro).

Asirom a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un profit net de peste 280.000 euro si prime brute subscrise de peste 134 milioane euro.

Potrivit directorului general al Asirom, intentia companiei pentru acest an este sa creasca odata cu piata, iar la finalul lui 2007, compania sa inregistreze profit.

In 2006, la Asirom, cea mai mare dezvoltare a avut-o portofoliul de asigurari de incendiu si calamitati naturale, unde primele brute subscrise au crescut cu 35%, precum si asigurarile de daune la proprietati, unde subscrierile au crescut cu 9,5%. Asirom a incheiat, in 2006, 2,1 milioane contracte noi de asigurare, iar portofoliul de produse s-a restructurat, prin diminuarea ponderii asigurarilor auto, mai afirma compania.

Reprezentantii Asirom declarau la finele anului trecut ca principala problema a industriei de asigurari sunt asigurarile auto, compania fiind profitabila pe RCA, dar nu si pe CASCO. Aproximativ jumatate dintre clientii cu polite auto facultative Asirom au reclamat daune in 2006, adica peste 60.000 de cereri de dauna.

Cea mai recenta miscare a companiei a fost lansarea la finele anului trecut a unui produs de asigurare pentru apartamentele de bloc care include asigurarea ce va deveni obligatorie dupa jumatatea acestui an. Riscurile acoperite sunt cutremurul, inundatiile si alunecarile de teren, iar prima este de 20 de euro, pentru o valoare asigurata de 20.000 de euro.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a impus, la jumatatea lunii noiembrie 2006, procedura de redresare financiara la Asirom, datorita faptului ca Asirom nu a transmis in termen situatiile si documentele solicitate de entitatea de supraveghere.

Compania a recunoscut atunci ca desi in cursul anului 2006, Asirom s-a confruntat cu probleme deosebite, cauzate de achitarea, catre bugetul de stat, a unor diferente de taxe si impozite in cuantum de 23 milioane lei, precum si de cresterea valorii despagubirilor achitate asiguratilor si/sau persoanelor pagubite (efectuand plati zilnice de aproximatv 1,6 milioane lei), nu exista motive reale pentru a pune in discutie soliditatea financiara a societatii. Asirom a contestat, inclusiv pe cale judecatoreasca, rezultatele controlului fiscal, urmand ca instanta sa se pronunte asupra legalitatii si temeiniciei actului de control fiscal.

Urmare a comunicarii tuturor situatiilor si documentelor solicitate, conducerea Asirom a solicitat Consiliului CSA sa dispuna revocarea masurii de impunere a procedurii de redresare financiara. CSA a decis, pe 22 noiembrie 2006, sa revoce masura de impunere a procedurii de redresare financiara la Asirom, constatand ca „indicatorii financiari se incadreaza in limitele prevazute de legislatia in vigoare, iar masurile asumate de catre societate sunt de natura sa consolideze situatia financiara a acesteia”, potrivit unui comunicat al CSA de la acea data.

Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra. Asirom este controlata indirect de omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul companiei InterAgro.