Editura Publica
Colectia Business
Pret 39 lei
Titlu original: Confessions d’un banquier pourri
Cartea intr-un minut:
Din universul de pasla al finantelor, in care se trag pumni cu zambetul pe buze, un bancher a „vorbit”, iar numele si situatiile reale descrise in carte au fost comentate in Paris, mai mult decat criza economica actuala.
Cronica DailyBusiness
Nimeni nu va sti cine este cel care a scris aceasta carte, aparuta la editura Fayard in 2009 si devenita evenimentul editorial al anului la Paris. Cartea este scrisa ca un roman politist, presarat cu intrigi amoroase, dar cu nume si evenimente care au fost confirmate de realitate.
Dezvaluirea cheie a cartii este delictul comis de Hank Paulson, care ii informeaza pe sauditi ca va abandona banca Lehman Brothers contra promisiunii ca acestia sa cumpere titluri de stat americane in lunile urmatoare.
Autodescrierea celui care a scris cartea ne da indicii in privinta capacitatii acestuia de a explica crahul: „sunt un parazit al finantelor de anvergura, membru al comitetului director al uneia dintre cele mai mari banci ale Frantei”. Comentatorii cartii l-au suspectat ca fiind directorul general de la BNP Paribas sau de la Societe Generale.
Potrivit autorului, toate necazurile bancilor au inceput in anul 2000, cand Statelor Unite au fortat Elvetia sa semneze un acord de cooperare fiscala care obliga bancile unde se aflau conturi ale unor cetateni americani sa semnaleze acest fapt fiscului din tara lor de origine. OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) alcatuise doua liste ale paradisurilor fiscale. 3 tari europene figurau pe cea dintai lista neagra: Luxemburgul, Austria si Belgia. Cea de-a doua lista cuprindea paradisurile fiscale necooperante: Andora, Liechtenstein si Elvetia.
Bancherii au facut sa dispara creditele de mare risc amestecandu-le cu creante de cea mai buna calitate. „Fabricarea acestui carnat scurt si gros se cheama vanzare de credite. Cand bucatile de carne alterata, numite subprime, se imput si ajung toxice, contamineaza intreg carnatul, iar cumparatorii se imbolnavesc. Aceia care au mancat prea mult carnat n-or sa se mai faca bine. Iar ceilalti vor considera ca toti macelarii sunt niste escroci pusi sa otraveasca intreaga lume”, spune anonimul Cresus.
In primavara lui 2007, criza de subprime a explodat in Statele Unite, dar Franta nu se simtea vizata. Creditele imobiliare acordate unor familii insolvabile pentru a-si cumpara bunuri pe care nu si le-ar fi putut, altfel, permite nu parea sa fie practicata in Franta, in opinia generala.
Apoi, bancile din Franta si-au dat seama ca era mai grav decat prevazusera. Ele au fost obligate „sa reconditioneze carnea imputita din carnat”, astfel ca nimeni nu mai putea spune care e compozitia exacta a portofoliului de titluri bancare in circulatie. Acesta putea sa contina si subprime.
Explozia fluxurilor financiare off shore, a sistemului de facturare intre marile multinationale si nenumaratele lor filiale, a miscarilor de capital din ce in ce mai considerabile au dus la aparitia unei adevarate gherile subterane. Serviciile fiscale anchetau marile institutii financiare peste tot in lume, iar telefoanele bancilor erau ascultate.
Aceasta criza are si partea ei buna, pentru ca va pune capat exceselor, remunerarilor exagerate, premierilor pentru tot felul de esecuri. Capitalismul se va reinventa, presedintii-directori generali se vor responsabiliza, brocherii se vor linisti si vremea speculatiilor „demente” nu va mai reveni.
Bursa se va prabusi atat de jos, incat probabilitatea de a castiga iarasi bani va creste. Actiunile vor creste din nou, economia se va redresa. Acesta va fi inceputul iesirii din criza, dar pana atunci autorul estimeaza unu-doi ani.
Cartea este dedicata celor care mai au incredere in banca lor… si vor mai citi despre „gunoiul” pe care sistemul financiar-bancar si guvernele marilor puteri economice il ascund de peste 70 de ani.