- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CONPIROM: \”Prima Casa\” nu isi atinge tinta si duce la cresterea artificiala a preturilor la locuinte

27 Jul, 12:36 • Redactia DailyBusiness
Programul Prima Casa nu isi atinge tinta si in loc sa stimuleze economia si sa impulsioneze industriile aferente, cum s-ar fi intamplat daca ar fi inclus locuinte care urmeaza sa fie construite, a dus la scumpirea articiala cu pana la 15% a imobilelor, spun oficialii CONPIROM.
CONPIROM: \Prima Casa\ nu isi atinge tinta si duce la cresterea artificiala a preturilor la locuinte

„In loc sa vina in ajutorul romanilor, programul le face un deserviciu si ii impovareaza pe cetateni, obligandu-i pe cei care doresc sa isi achizitioneze o locuinta sa plateasca mai mult pentru ea, in conditiile in care veniturile nu au crescut, iar perspectivele economice ale Romaniei nu sunt deloc imbucuratoare”, a declarat Vasile Turcu, presedintele Confederatiei Patronale din Industria Romaniiei (CONPIROM).

Acesta considera ca scumpirea absolut nejustificata de pe piata imobiliara nu ar fi avut loc daca s-ar fi luat in considerare propunerea CONPIROM de includere in programul Prima Casa a unei cote de 75% de locuinte care sa fie construite de acum inainte.

„Dimpotriva, din cauza scaderii preturilor la constructii si a concurentei de pe piata, noile locuinte ar fi fost mai ieftine decat cele deja existente si ar fi dus si la scaderea preturilor acestora din urma, proprietarii si dezvoltatorii care doresc sa vanda din lotul constructiilor finalizate fiind astfel obligati sa-si ajusteze politica de preturi”, este de parele Turcu.

Potrivit presedintelui CONPIROM, ar fi iesit in castig atat economia romaneasca in ansamblu, cat si cetatenii care isi doresc achizitionarea unei locuinte.

Persoanele care vor sa ia credite prin programul Prima Casa vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi Euribor (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv Robor (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Urmărește Daily Business pe Google News