Reprezentantii autoritatii de concurenta au declarat, luni, ca tranzactiile, derulate in luna iunie, au respectat legislatia in vigoare si ca acestea pot intra in derulare. Decizia oficiala va fi publicata pe site-ul institutiei zilele urmatoare, dupa eliminarea din aceste documente a informatiilor confidentiale, au mai spus sursele citate de Newsin.
Concernul Shell si-a vandut in luna iunie companiei Petrom afacerile cu gaz petrol lichefiat (GPL) din Romania. Petrom detinea 44,47% din actiunile Shell Gas Romania, cel mai mare operator pe piata de distributie a buteliilor, si 20% din actiunile Trans Gas Services, unul dintre principalii furnizori de propan din import. Dupa ce Shell a anuntat, in luna martie, ca intentioneaza sa vanda afacerile cu GPL din Romania firmei franceze Rubis, Petrom si-a exercitat dreptul de preemptiune.
In urma tranzactiei, carei valoare a fost estimata la 50 milioane de euro, Petrom a preluat 17 depozite regionale si 5.600 de puncte de vanzare de GPL, ce aprovizioneaza peste 1 milion de clienti casnici.
Petrom, lider pe piata romaneasca de GPL
In urma acestei preluari, Petrom a devenit cel mai mare operator de pe piata locala de GPL. „Achizitia ne va permite sa ne consolidam pozitia pe care o detinem pe piata de GPL din Romania. Aceasta tranzactie creeaza sinergii cu activitatile noastre pe piata de GPL si ne permite sa ne crestem cota de piata, care, in prezent, este de circa 17% pentru distributia de butelii si de 2% pentru autogaz”, a declarat, in momentul tranzactiei, Tamas Mayer, responsabilul cu activitatea de marketing a Petrom.
„Consumul anual de GPL in Romania se ridica la circa 250.000 tone, cu perspective de crestere. Prin urmare, ne vom concentra asupra activitatilor pe care le derulam pe aceasta piata, in vederea optimizarii lor”, a adaugat Tamas Mayer.
Shell nu mai are afaceri in Romania
Decizia vanzarii afacerilor cu GPL a scos practic compania Shell de pe piata romaneasca. In noiembrie 2004, Shell a vandut companiei MOL cele 59 de statii de carburanti pe care le mai detinea in Romania, la pachet cu afacerile din domeniul lubrifiantilor si combustibililor pentru aviatie.
Shell a intrat pe piata romaneasca in 2002 si de atunci a investit peste 200 milioane de dolari in deschiderea statiilor de caburanti si a afacerilor cu GPL.