Bogdan Chiritoiu a declarat ca Ordonanta 50/2010 privind eliminarea comisionarelor abuzive a fost necesara nu numai din punct de vedere al alinierii legislatiei la prevederile europene ci si pentru faptul ca, in Romania, bancile aveau un comportament netransparent.
In opinia acestuia, aplicarea ordonantei nu se discuta, iar daca vor fi necesare modificari, acestea vor urma cursul normal al practicii parlamentare.
„Cuiul lui Pepelea este la creditele vechi, unde avem fie comisioane care nu se regasesc in noua lista, fie unde dobanda nu era transparenta, adica era un pic la bunul plac al bancii, lucru care economic cel putin nu este corect – primesc 100.000 de euro si platesc cat crezi tu de cuvinta -, este un dezchilibru mare de forte”, a declarat Chiritoiu.
„Legea ii obliga pe bancheri si clienti sa se inteleaga. Tendinta bancilor este sa isi pastreze dobanda anuala efectiva. Bacherii spun: suntem de acord sa scoatem comisionul de rambursare anticipate, suntem de acord sa numim comisioanele la fel, insa vrem sa ramanem cu aceleasi venituri ca si pana acum„, a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.
Conditii egale intre creditele vechi si noi
Presedintele CC a declarat ca ordonanta, dincolo de eliminarea comisioanelor abuzive, va permite corectarea unor diferente intre creditele noi si cele vechi.
„Plateai o dobanda de 10% la un credit ipotecar vechi si puteai lua unul nou cu 6%. Acesta este un semn de ineficienta al pietei bancare, ca nu functioneaza concurenta. Ecartul asta foarte mare este un semn de ineficienta a pietei bancare, un semnal ca nu functioneaza bine concurenta„, a declarat oficialul.
„Aceasta ordonanta este ocazia perfecta sa corectam ce trebuia facut de acum cativa ani„, a mai spus Chiritoiu.
[quote=Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul Concurentei] Dorim reducerea sau eliminarea diferentelor intre conditiile la creditele vechi si cele noi[/quote]
Chiritoiu: Oamenii nu sunt prosti sa stea pe credite scumpe
Bogdan Chiritoiu spune ca demersurile de forta ale bancilor, care prefera sa mearga in instanta decat sa modifice dobanzile, vor fi, in curand, depasite de piata.
„Pana la urma tot la asta se va ajunge (refinantari – n.r.), pentru ca oamenii nu sunt prosti, nu vor sta la o dobanda de 10%, doar ca asta va dura timp. Oamenii trebuie sa se apuce din nou sa cerceteze piata, sa vada care sunt ofertele, adica sunt niste costuri administrative si ale clientilor si ale functionarilor bancilor”, a spus Chiritoiu.
Oficialul de Consiliul Concurentei a declarat ca eforturile autoritatilor se vor indrepta, spre viitor, spre sustinerea acestor refinantari. „Am discutat deja cu notarii si in curand o sa ne prezinte un comision mai mic la reipotecari, care acum este destul de ridicat. Eforturile noastre se vor indrepta, si pe viitor, pe simplificarea conditiilor de refinantare, pentru ca clientii sa nu mai poata fi tinuti captivi de clause abuzive„, a mai declarat presedintele CC.
Oficialul CC a adaugat ca institutia va monitoriza in perioada urmatoare toate practicile bancare, iar peste 6 luni, va realize un studio de impact privind respectarea OUG 50.