Solicitarea vine din partea Romalimenta, Agrostar, Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Rompan si Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).
„Vom solicita CC sa ne comunice punctul de vedere pe care-l va obtine in urma analizei pe care o va face. Penalitatile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri inregistrata in anul anterior”, a afirmat Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului National al Vitei de Vie si Viticulturii.
„Noi nu dorim ca supermarketurile sa fie amendate, ci numai sa se aseze la masa cu noi si sa inceteze abuzul de putere. Cerem ca analiza sa fie confidentiala pentru ca oricum exista riscul ca unii producatori sa fie delistati, ca urmare a demersului nostru”, a mai spus Gheorghe.
La randul sau, presedintele Rompan a declarat joi ca autoritatea de concurenta ar trebui sa analizeze taxele impuse de supermarketuri.
„Consiliul Concurentei ar trebui sa analizeze taxele impuse de supermarketuri. Unele taxe suplimentare, in afara adaosului comercial, ajung pana la 10.000 de euro pe furnizor, cum ar fi cele de deschidere a magazinului”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.
„Un hypermarket are cateva sute de furnizori, ceea ce inseamna ca acel magazin este realizat din banii industriei. Alte taxe mai sunt cele de raft, de aniversare etc”, a adaugat Popescu.
Patronatele si sindicatele din industria alimentara propun elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale in vederea eliminarii abuzurilor de putere exercitate de supermarketurile din Romania asupra producatorilor nationali prin impunerea unor conditii contractuale excesive.
Producatorii agricoli au amenintat, in februarie, ca din luna martie vor declansa un conflict deschis cu retelele de hipermarketuri prezente in Romania, urmand sa picheteze magazinele, sa blocheze retelele de aprovizionare si chiar sa cumpere si sa incendieze produsele agricole din import comercializate de acestea.
Miza protestului o constituie „embargoul” pus de marii retaileri asupra produselor romanesti, conflict prezentat anterior de DailyBusiness.
Producatorii spun ca peste 80% din produsele alimentare vandute in supermarketuri provin din import si ca astfel, producatorii romani sunt dezavantajati, in conditiile in care nu pot avea acces in marile orase, controlate in prezent de retailerii de genul Carrefour, Kaufland, Billa, Cora, Metro sau Auchan.