Comisia Europeana (CE) a transmis, la 24 iunie, Consiliului de ministri, recomandari prin care ii solicita sa aprobe termenul limita 2011 pentru reducerea deficitului bugetar al Romaniei sub 3% din produsul intern brut (PIB), relateaza Mediafax.
Recomandarile au fost facute dupa ce Comisia a constatat, la 13 mai, ca deficitul bugetar din 2008 al Romaniei, peste nivelul de 3% din PIB, nu poate fi considerat o depasire exceptionala si nici temporara a pragului acceptat prin Pactul de Stabilitate. Deficitul bugetar al Romaniai a atins 5,4% din PIB, in 2008, potrivit metodologiei CE.
Comisia recomanda Guvernului sa asigure corectarea indicatorului prin „implementarea masurilor fiscale asumate prin bugetul din februarie 2009 si bugetul revizuit din aprilie 2009, in special in zona salariilor din sectorul public si a reformei sistemului pensiilor”, se arata intr-un comunicat al CE de la acea data.
In cadrul procedurii de deficit bugetar excesiv, statele membre au la dispozitie 6 luni pentru a indica ce masuri intentioneaza sa aplice pentru a corecta deficienta.
Totodata, CE solicita Executivului de la Bucuresti sa adopte alte masuri necesare de corectie a dezechilibrului bugetului de stat, pentru a atinge in 2009 tinta de 5,1% din PIB (dupa metodologia UE) asumata prin Programul de Convergenta, dar si prin acordul de finantare incheiat cu UE.
Potrivit Programului de Convergenta, deficitul bugetar trebuie redus de la 5,4% din PIB in 2008 la 5,1% din PIB in 2009, 4,1% in 2010 si 2,9% in 2011, conform metodologiei de calcul a UE. Executia bugetara din acest an a fost fundamentata pe un deficit de 4,6% din PIB, conform metodologiei romanesti de calcul.
In plus, Guvernul trebuie sa elaboreze masuri prin care sa sprijine obiectivele de reducere a deficitului pe 2010 si 2011, in special cele care se refera la scaderea cheltuielilor salariale din sectorul public, se arata in comunicat.
CE recomanda Romaniei sa realizeze „pasi concreti” catre consolidarea guvernantei fiscale si a transparentei fiscale, prevazute in Programul de Convergenta, in special prin elaborarea unui cadru bugetar pe termen mediu, infiintarea unui consiliu fiscal independent, limitarea numarului de rectificari bugetare ce pot fi realizate anual, implementarea unor reguli fiscale, precum si restructurarea sistemului de compensatii salariale din sectorul public, se arata in documentul care detaliaza recomandarile propuse de Comisie Consiliului de ministri de Finante ai UE.
Comisia solicita, in plus, imbunatatirea eficientei colectarii veniturilor la buget, printr-o reforma a administratiei taxelor si largirea bazei de impozitare.
Recomandarile sunt similare cu masurile cuprinse in memorandumul de intelegere semnat de Guvern, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si CE pentru imprumutul de cinci miliarde euro obtinut de Romania de la fondul de echilibrare a balantei de plati destinat statelor din afara zonei euro. Masurile si conditiile cuprinse atat in acest document, cat si in cel care detaliaza recomandarile catre Consiliu, sunt apropiate celor incluse in acordul de finantare semnat cu Fondul Monetar International (FMI).