„Stim ca 2010 a fost un an greu la nivel economic. Economia a avut anul trecut o evolutie mai buna decat asteptarile initiale, care indicau o contractie de 1,9% din PIB. Totusi, economia Romaniei
inca nu a iesit din recesiune. E greu de spus daca acel plus 0,1% din ultimul trimestru reprezinta inceputul unei tendinte de recuperare. Tendinta trebuie sa fie confirmata de evolutiile viitoare”, a declarat Dumitru intr-o conferinta de presa.
El a mentionat ca economia s-a stabilizat.
„Trendul de revenire economica probabil ca a inceput, dar nu putem spune cu certitudine asta”, a continuat Dumitru.
Potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal, reluarea cresterii economice a fost intarziata de punerea in practica a masurilor decisive necesare pentru corectare dezechilibrelor structurale majore existente la momentul declansarii crizei.
„Diminuarea ritmului de scadere a economiei in 2010 a fost favorizata de revenirea productiei industriale pe un trend ascendent, aceasta atingand un nivel apropiat celui anterior crizei pe fondul majorarii exporturilor peste nivelul maxim atins in trimestrul al doilea din 2008”, se arata in raport.
Consiliul Fiscal este o autoritate independenta, compusa din cinci membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare, care sprijina activitatea Guvernului si a Parlamentului in procesul de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiectiilor bugetare si a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu si lung.
Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%. De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.
PIB-ul a crescut cu 7,3% in 2008, iar in 2009 a inregistrat o contractie de 7,1%. Anul trecut, PIB-ul a scazut cu 1,3%.
La mijlocul lunii februarie, premierul Emil Boc a declarat ca sunt semne ca Romania va iesi oficial din recesiune la sfarsitul lunii martie. Totodata, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca Romania va iesi din recesiune la finele lunii martie si ca avansul economic va urma o traiectorie ascendenta de la un trimestru la altul, iar populatia va simti ca situatia s-a imbunatatit pana la jumatatea acestui an.
Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.
Institutul National de Statistica va prezenta pe 13 mai evolutia Produsului Intern Brut in primul trimestru din acest an.