„Conform cu tintele deja asumate exista niste plafoane care s-au stabilit pentru cheltuielile de personal pentru 2012, respectiv incadrarea in 7,1% din PIB. Pe baza ultimei variante a strategiei fiscal-bugetare si legii care reglementeaza plafoanele pentru cheltuieli, putem spune ca exista in acest moment un potential de crestere a fondului de salarii de 5% ca sa ne putem incadra in 7,1% din PIB pentru anul viitor. Evident ca daca avem un PIB mai mare, putem creste mai mult”, a spus Dumitru, citat de Mediafax.
El a precizat ca datele pe care se bazeaza aceste estimari indica rate de crestere economica de 1,5% pentru 2011 si de 3,9% pentru anul viitor.
Dumitru a explicat ca fondul de salarii include numarul de salariati si salariul mediu, ceea ce inseamna ca salariile pot creste cu mai mult de 5% anul viitor daca personalul se reduce.
„Peste acest plafon, de 7,1% din PIB, spatiul fiscal este aproape nul”, a spus Dumitru.
In ceea ce priveste pensiile, acestea trebuie indexate cu inflatia plus jumatate din cresterea salariului real.
„Cu probabilitate mare inflatia va fi peste asteptari, probabil ca vom avea o medie a inflatiei de 6-7% pentru tot anul acesta. Ceea ce inseamna ca anul viitor vom avea o majorare de pensii de cel putin 7%, daca mecanismul acesta de ajustare a pensiilor ramane in vigoare si va fi aplicat”, a mai afirmat presedintele Consiliului Fiscal.
In plus, el a mentionat ca majorarea pensiilor ar putea fi chiar mai mare daca se va inregistra o crestere in termeni reali a salariilor, ceea ce este mai putin probabil, dar este posibil.
„Probabil ca indexarea care va trebui facuta conform legii pensiilor va fi semnificativa si va presiune pe buget”, a aratat Dumitru.