O misiune a FMI, condusa de Jeffrey Franks, s-a aflat la Bucuresti la inceputul lunii august, pentru prima evaluare a acordului stand-by.
Franks a afirmat, la sfarsitul misiunii FMI in Romania, ca delegatia institutiei financiare internationale a ajuns la un acord cu autoritatile romane, la nivelul echipei de experti, in privinta masurilor luate pana in prezent si ce este necesar de facut in continuare, dar ca acesta trebuie supus aprobarii boardului institutiei financiare.
„Dupa ce Board-ul va lua decizia finala cu privire la aceasta evaluare, fondurile vor fi puse la dispozite imediat”, a spus, in luna august, Franks.
Totodata, el a precizat ca toate obiectivele cantitative fixate pentru luna iunie au fost indeplinite, cu exceptia celui privind arieratele la nivelul bugetului general consolidat, pentru care nu existau la acel moment suficiente date in vederea stabilirii cu certitudine daca a fost indeplinit.
Fondul Monetar International prognozeaza pentru Romania o scadere economica de 8-8,5% in 2009, dublu fata de estimarea din luna martie, de 4,1%, si o usoara crestere a PIB anul viitor, de 0,5-1%.
Reprezentantii institutiei financiare internationale au fost de acord, in august, cu majorarea deficitului bugetar la 7,3% din PIB in 2009, comparativ cu proiectia anterioara de 4,6% din PIB, si la reducerea acestui dezechilibru sub 6% din PIB anul viitor.
Totodata, Franks a aratat ca misiunea FMI va propune Board-ului institutiei ca o parte din urmatoarele doua transe, respectiv din septembrie si decembrie, sa fie alocata pentru finantarea deficitului bugetar.
Urmatoarele doua transe din imprumutul de la FMI, de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST, aproape 1,9 miliarde de euro), respectiv 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro), ar urma sa fie acordate in lunile septembrie si decembrie, potrivit memorandumului tehnic de intelegere la acordul cu FMI.
Astfel, aproximativ 1,7 miliarde de euro vor avea ca destinatie finantarea deficitului bugetar.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe 2 ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) urmeaza sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Prima transa de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat in luna mai la rezerva BNR.