„Mentinerea unei stabilitati in domeniul fiscal trebuie sa fie un obiectiv ferm al autoritatilor, pentru a asigura un mediu legislativ stabil in situatia actuala, iar acesta reprezinta elementul cheie prin care Romania continua sa atraga noi investitii”, a declarat Serban Toader, senior partner KPMG si responsabil pe axa de fiscalitate in cadrul CIS, citat de Mediafax.
El a aratat ca, in contextul economic actual, este necesara concentrarea eforturilor autoritatilor, nu atat pe modificarea cotelor de impunere, masura ce ar putea avea efecte negative asupra mediului privat, cat pe identificarea unor modalitati alternative de crestere a veniturilor la bugetul de stat.
Toader crede ca este necesara introducerea unei legislatii fiscale de relansare economica, care sa permita contribuabilor sa isi declare voluntar obligatiile fiscale reale, precum si posibilitatea acestora de a-si negocia direct impozitele cu autoritatile fiscale.
O alta masura importanta pentru majorarea veniturilor bugetare este si cresterea rolului de prevenire si de conformare fiscala, pe care trebuie sa il aiba autoritatile fiscale.
„Imbunatatirea rolului preventiv pe care trebuie sa-l aiba autoritatile fiscale reprezinta o alta modalitate de atragere a veniturilor din economia subterana si, implicit, din marire a veniturilor la bugetul de stat”, a mai spus Toader.
Pentru aceasta, oficialul CIS considera ca este necesara fluidizarea procesului de solutionare a particularitatilor care apar in aplicarea legislatiei actuale, prin adoptarea in timp util a actelor normative si urmarirea aplicarii principiului responsabilitatii fiscale.
In contextul economic si politic actual, Toader sustine ideea ca stabilitatea politicii fiscale trebuie sa fie prioritatea autoritatilor romane, in scopul mentinerii unui climat pozitiv si al sustinerii unui mediu de afaceri puternic.
De asemenea, elementele necesare unei asemenea politici sunt elaborarea unei strategii fiscale coerente pe termen mediu si lung si o mai buna transparenta decizionala, coroborata cu imbunatatirea parteneriatului dintre autoritati si contribuabili, in special printr-un dialog permanent cu mediul privat.
„Luarea unor decizii pe termen scurt, fara a se cuantifica impactul pe termen lung, e ca si cand ai lua un medicament sa scapi de raceala si peste doua zile te-ai imbolnavit de inima”, a explicat Toader.
Potrivit lui Shachar Shaine, presedintele CIS, autoritatile ar trebui sa se orienteze catre eficientizarea cheltuielilor bugetare, dar si atragerea fondurilor europene pentru infrastructura.
El admite insa ca este mult mai greu sa se realizeze economii pe partea cheltuielilor bugetare decat o crestere a gradului de colectare.
Consiliul Investitorilor Straini este o asociatie infiintata in 1997 si cuprinde cei mai importanti investitori straini din Romania. CIS are in prezent aproximativ 110 companii membre, ale caror investitii cumulate in Romania reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate din anii ’90.