- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Consiliului de Administratie al SIF Moldova va decide modul de valorificare a actiunilor BCR

25 Sep, 12:02 • Redactia DailyBusiness
Actionarii SIF Moldova au mandatat Consiliului de Administratie (CA) al societatii sa decida modalitatea de valorificare a pachetului de 6% din actiunile BCR, in cazul in care listarea nu este posibila, si au hotarat chemarea in instanta a fostului sef al SIF Alexandru Matei.
Consiliului de Administratie al SIF Moldova va decide modul de valorificare a actiunilor BCR

„Aproba mandatarea Consiliului de Administratie (CA) al SIF Moldova ca in situatia in care listarea nu este posibila din motive independente de SIF Moldova sa negocieze alternative pentru lichidizarea actiunilor BCR (vanzare, aport, schimb, alte instrumente)”, se arata intr-un comunicat al SIF Moldova remis dupa AGA.

Surse din cadrul actionariatului SIF Moldova au declarat sambata agentiei [url= http://www.mediafax.ro/economic/ca-al-sif-moldova-a-fost-mandat-de-actionari-sa-decida-modul-de-valorificare-a-actiunilor-bcr-8795749 ]Mediafax[/url] ca primele trei puncte de pe ordinea de zi privind initierea procedurilor de listare a actiunilor BCR au fost aprobate cu circa 60% din voturi, iar punctul patru referitor la negocierea cu Erste pentru lichidizarea actiunilor BCR a primit mai multe voturi din partea actionarilor, respectiv 74,9%.

Erste a anuntat saptamana trecuta ca [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/erste-a-incheiat-un-acord-cu-patru-sif-uri-pentru-24-12-din-bcr-vezi-valoarea-ofertei-68183/ ]a incheiat un acord de principiu cu celelalte patru SIF-uri[/url] pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde actiuni BCR, reprezentand 24,12% din capital, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de grupul austriac. Valoarea tranzactiilor de preluare a celor patru pachete de actiuni s-ar ridica la 435 milioane de euro.

Societatea este singura din grupul celor cinci SIF-uri care nu incheiat pana acum un acord cu austriecii, insa Erste a mentionat ca si SIF Moldova poate subscrie la acord.

Astfel, daca actionarii sunt de acord cu intelegerea facuta de celelalte SIF-uri cu grupul Erste, societatea de investitii financiare ar urma sa primeasca 26 milioane de euro cash si sa primeasca actiuni Erste de 82 milioane euro in schimbul a 6% din actiunile BCR.
 
Pachetul de actiuni pe care SIF-urile l-ar primi la Erste reprezinta in prezent putin peste 1% din titlurile bancii austriece. Erste va emite actiuni noi pentru a face schimbul cu titluri BCR.

Potrivit acordului semnat in 2009, Erste are nevoie de o intelegere doar cu un SIF pentru a evita listarea BCR.

Actionarii SIF Muntenia (SIF4) au hotarat joi sa „dea mana libera” Consiliului de Administratie pentru a decide ce va face cu actiunile detinute la BCR, iar vineri actionarii SIF Oltenia (SIF5) au mandatat conducerea companiei sa negocieze cu Erste modalitatea de lichidizare a pachetului de 6,12% din titlurile BCR.

SIF Transilvania a convocat actionarii la 31 octombrie, pentru acelasi subiect, in timp ce conducerea SIF Banat-Crisana nu a facut un anunt in acest sens.

AGA de la SIF Moldova a fost convocata dupa ce mai multi actionari care detin cumulat peste 5% din actiunile fiecarei SIF au solicitat ca administratorii sa fie mandatati sa ceara listarea BCR. In grupul actionarilor respectivi se afla fonduri administrate de Aviva, Firebird, Certinvest, STK Financial, Broadhurst Investments, SAI Carpatica, BT Asset Management, ING Pensii Private dar si SSIF Broker.

De asemenea, la AGA de sambata, actionarii SIF Moldova au decis, cu 81,6% din voturi, revocarea lui Alexandru Matei din calitatea de membru CA. Acesta a detinut functiile de presedinte CA si director general al SIF Moldova in perioada 1997 – 2005 si apoi a fost vicepresedinte CA, intre 2005 si 2009.

Totodata, 74% dintre actionarii SIF Moldova au fost de acord cu chemarea in instanta a lui Matei pentru prejudiciile aduse societatii.

„Aproba pornirea actiunii in raspundere impotriva dlui Alexandru Matei pentru prejudiciile aduse ca urmare a nerespectarii obligatiilor legale. Aproba desemnarea conducatorilor efectivi pentru exercitarea actiunii in justitie”, se mai arata in comunicatul SIF Moldova.

SIF Moldova a publicat, in luna august, un raport din care reiese ca Matei este suspectat ca a cumparat in nume personal, fara licitatie, un spatiu in zona centrala a Bacaului in care functiona reprezentanta SIF, desi decizia AGA pentru instrainarea imobilului fusese conditionata de realizarea unei selectii de oferte.
SIF Moldova a derulat un control in ultimul an si jumatate, dupa ce un actionar, Ovidiu Nechita, a reclamat in AGA din aprilie 2010 unele nereguli in activitatea lui Matei in functia de presedinte CA si director general al SIF Moldova si apoi de vicepresedinte CA.

Ca urmare a publicarii raportului, Matei i-a chemat in instanta pe cinci dintre ceilalti sase administratori SIF Moldova, solicitand anularea deciziei CA de publicare a raportului. Dosarul a fost inregistrat luni la Tribunalul Bacau si are primul termen pe 7 noiembrie.

O situatie similara celei in care se afla Matei a intervenit la inceputul anului la SIF Oltenia (SIF5), unde Teodor Buzatu a fost revocat din functia de membru al Consiliului de Administratie, dupa un control intern derulat de societate. Controlul a aratat ca Buzatu a prejudiciat firme din portofoliul SIF prin unele contracte incheiate cu societati detinute de membri ai familiei sale.

Urmărește Daily Business pe Google News