Editura Publica
Co.lectia de economie
Pret 62 lei
Cartea intr-un minut:
Cartea prezinta America secolului XX, de la economia politica a Epocii de Aur pana la anii Bush si arata ca bunastarea si impasul economic nu apar de la sine, ci sunt rezultate ale politicilor guvernamentale.
Cronica DailyBusiness.ro
De cresterea economica din ultimii 30 de ani din America s-a bucurat o minoritate redusa, astfel incat nu este clar daca familia tipica americana a beneficiat intr-un fel de progresul tehnologic si de cresterea productivitatii pe care a adus-o.
Ambiguitatea legislativa privind fondurile de investitii cu risc sporit este un exemplu al modului in care concentrarea veniturilor in cateva maini corupe politica.
Nivelurile ridicate de inegalitate forteaza legaturile care ii unesc pe americani ca societate. Pe termen lung, s-a inregistrat o tendinta descendenta in privinta masurii in care americanii au incredere in guvern sau unii in altii.
America este tara in care 61% dintre cetateni afirma ca „oamenii sunt recompensati pentru eforturile lor”, compartiv cu 23% in Franta.
In realitate insa, nu oricine munceste sustinut reuseste. Exista o vasta inegalitate a oportunitatilor, cat si o vasta inegalitate a rezultatelor. Solutia propusa de Krugman este un program liberal de extindere a plasei de siguranta sociala si de reducere a inegalitatii, un nou New Deal.
Revenirea asupra scutirilor de impozite in favoarea celor bogati, impuse din 1980 si refacerea progresivitatii sistemului fiscal dupa sfarsitul lui 2010 sunt vazute ca masuri care ar putea mari semnificativ volumul veniturilor.
Liberalii vor sa refaca societatea clasei de mijloc si apara institutiile ca Asigurarile sociale si medicale, conservatorii vor revenirea in Epoca de Aur si privatizarea institutiilor de asigurari.
Liberalii vor democratie si domnia legii, conservatorii vor ca presedintele sa aiba puteri dictatoriale, spune Paul Krugman.
Argumentele autorului combina date economice cu analiza sociala si politica pentru a apara liberalismul.