„Sectorul materialelor de constructii va ramane de interes, avand in vedere sumele pe care Uniunea Europeana le acorda pentru infrastructura Romaniei”, a declarat marti Robert Luke, directorul general al companiei care administreaza fondul de investitii GED Capital Development.
Al doilea domeniu de mare interes pentru administratorii fondurilor de investitii este sectorul imobiliarelor, a adaugat Robert Luke in cadrul primei conferinte anuale a Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europeri (SEEPEA).
Al treilea domeniu ca nivel de atractivitate este sanatatea, in care unul dintre fonduri a realizat o investitie chiar in acest an, potrivit directorului general al GED Capital Development.
Domeniul retail-ului este al patrulea sector in care fondurile de investitii sunt interesate sa-si plaseze banii. „Exista o serie de companii a caror dimensiune nu este suficient de mare pentru a concura pe piata europeana, asa ca unele se ofera spre vanzare. Investitia in aceste companii va fi un catalizator pentru intarirea pozitiei lor pe piata”, a mai spus Luke.
GED intentioneaza sa cumpere ocompanie romaneasca din domeniul turismului
Oficialul GED Capital Development a mentionat ca domeniu atractiv si turismul, in care, de altfel, compania sa va face o achizitie ce va putea fi anuntata insa in noiembrie.
Robert Luke a prezentat, de asemenea, criteriile dupa care fondurile de investitii analizeaza oportunitatile de investiti in companii.
„In primul rand vrem sa vedem daca exista piata pentru acea companie, la nivel national sau international, cum va evolua dezvoltarea economica a pietei in urmatorii ani”, a precizat directorul general al GED.
Alte criterii de evaluare a companiilor sunt franciza sub care opereaza, cota de piata, concurenta si dinamismul pietei.
Cel mai important criteriu este reprezentat insa de echipa manageriala.
„Analizam experienta echipei manageriale, daca are competente, rezultatele financiare ale companiei, daca genereaza numerar”, spune Luke.
[quote=Robert Luke, director GED Capital Development]Este mai bine sa investesti intr-un manager bun dintr-un domeniu neatractiv decat intr-un manager incompetent dintr-un domeniu atractiv[/quote]
Administratorii fondurilor de investitii analizeaza si posibilitatea listarii companiei la bursa prin lansarea unei oferte initiale publice (IPO), a mai spus el.
Alt criteriu important luat in calcul de fondurile de investitii este costul achizitiei companiei si nivelul maxim pe care sunt dispuse sa-l plateasca pentru aceasta, a subliniat directorul general al GED Capital Development.
Fondurile de investitii au plasat 110 milioane de euro in 2006, in Romania, cu 57% mai mult decat in 2005, cand au investit 70 milioane de euro, potrivit datelor Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Europa (EVCA).
Totodata, colectarea de fonduri pentru segmentul investitiilor de capital de risc in Europa Centrala si de Est a crescut de aproximativ sapte ori din 2003 pana in prezent, de la 312 milioane de euro la 2,25 miliarde de euro, potrivit statisticilor EVCA.Totodata, colectarea de fonduri pentru segmentul investitiilor de capital de risc in Europa Centrala si de Est a crescut de aproximativ sapte ori din 2003 pana in prezent, de la 312 milioane de euro la 2,25 miliarde de euro, potrivit statisticilor EVCA.
Fondurile de investitii de capital de risc (private equity) reprezinta un instrument financiar pe termen mediu si lung, care presupune achizitia unei cote din capitalul unei companii. Fondurile realizeaza infuzii de capital companiilor nelistate la bursa, asigurand o sursa de finantare pentru afacerile cu potential de dezvoltare.