„Daca tu nu ai declarat nimic, ANAF nu are ce sa controleze, iar aceasta procedura prin care te controleaza chiar daca nu ai declarat nimic este valabila doar din 2011 incolo. Deci din perspectiva ANAF este o amnistie fiscala indirecta”, a declarat Marius Ionescu, partener al firmei de consultanta fiscala NNDKP, potrivit Mediafax.
Potrivit unei ordonante aprobate la finele anului trecut, Fiscul va verifica daca suma cheltuielilor efectuate de catre o persoana cu venituri mari este justificata si din punct de vedere al veniturilor. Diferenta mai mare de 50.000 de lei dintre venituri si cheltuieli care nu va putea fi justificata ar urma sa fie impozitata cu 16%.
Potrivit consultantilor, insa, aceste metode sunt insuficiente, intrucat o persoana poate sa faca intr-o anumita perioada o cheltuiala mult mai mare decat venitul inregistrat, folosind resurse dobandite in trecut, care nu trebuie declarate sau nu pot fi controlate de catre autoritatile fiscale.
„Daca iei veniturile din 2011, ele trebuie corelate cu cheltuielile din 2011. Dar cheltuielile din 2011 pot fi finantate cu venituri din trecut”, a spus Ionescu.
El a explicat ca o persoana poate sa sustina ca a dobandit respectivele venituri in anul 1992, de exemplu, iar organele competente nu pot sa dovedeasca natura ilicita a dobandirii lor, mai ales ca termenul maxim de prescriptie este de 10 ani.
In acest sens, consultantii sustin ideea ca este nevoie de infiintarea unui moment T0 la care persoanele trebuie sa declare nivelul patrimoniului lor si a carei evolutie sa fie comparata de la an la an.
Potrivit lui Dan Dascalu, partener in cadrul casei de avocatura David&Baias, daca va fi luata o astfel de masura ea ar trebui creata pentru toata populatia Romaniei, pentru ca in caz contrar ar putea atrage elemente de neconstitutionalitate si de discriminare.
„Ca reglementare, nu poti sa stabilesti ca se va aplica numai bogatilor. Trebuie facut un recensamant general al averilor, sa-i obligi sa le declare, dar intrebarea este: cine poate administra toata aceasta chestiune?”, a spus Dascalu.
Avocatul Gabriel Biris, de la casa de avocatura Biris&Goran, propune ca Fiscul sa stabileasca un plafon minim al patrimoniului si al sumelor in bani aflate la dispozitie pentru care fiecare persoana sa le declare voluntar.
La inceputul lunii februarie, secretarul de stat in Ministrul Finantelor Publice Dan Lazar a declarat ca normele de aplicare a ordonantei privind veniturile nedeclarate ale persoanelor fizice vor fi finalizate pana la sfarsitul lunii in curs.
La randul sau, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat in ianuarie ca Guvernul va forma un grup de lucru care sa stabileasca procedurile de impozitare a veniturilor nedeclarate si va solicita asistenta tehnica a Bancii Mondiale atat la elaborarea normelor de aplicare a acestei operatiuni, cat si la instruirea angajatilor care vor fi implicati in actiunea de control. El a mentionat ca impozitarea averilor mari va tinti 1-2% dintre contribuabili.