Principalul beneficiu pe care il aduce microintreprinderilor impozitul de 3% pe venituri este acela ca presupune o evidenta simpla si uneori lasa mai multi bani la dispozitia firmelor.
„De exemplu, firmele din domeniul serviciilor, unde marja de profit este foarte mare, pentru ca nu exista costuri foarte multe, vor avea de achitat un impozit mai mic platind 3% din cifra de afaceri decat daca ar opta pentru impozitarea cu 16% a profitului”, crede Ionut Movanu, noul de director de taxe in cadrul LeitnerLeitner.
Impozitul de 3% pe cifra de afaceri a microintreprinderilor a fost scos anterior din Codul Fiscal, unul din motive fiind ca multe microintreprinderi au fost folosite doar pentru plata salariilor, deci pentru evitarea impozitelor pe venit.
Directorul LeitnerLeitner spune insa ca statul are la dispozitie mijloacele necesare pentru a se proteja daca exista suspiciunea de abuz. Insa, admite el, capacitatea statului de controla provenienta veniturilor firmelor este de redusa.
In plus, a remarcat specialistul, firmele cu activitati de management si consultanta, care in trecut foloseau microintreprinderi pentru plata salariilor, nu mai au voie sa se incadreze in categoria microintreprinderilor.
Totodata, introducerea recenta a declaratiei unice pentru contributiile sociale este in mod cert un progres pentru firme, si chiar daca declaratia se completeaza destul de greu, usureaza mult munca firmelor, spune Rene Schob (foto), partener in cadrul LeitnerLeitner.
O ambitie a guvernantilor facuta publica recent este taxarea averilor mari ce nu pot fi justificate prin venituri. „Mi-as dori enorm sa se intample, pentru ca eu cred ca asa ar fi corect. In Codul de procedura fiscala au aparut precizari care dau guvernantilor posibilitatea sa estimeze venitul ce poate fi realizat din anumite surse. Ramane de vazut in ce masura aceasta poate fi implementata”, spune Ionut Movanu.
Revenirea TVA la 19% ar incuraja investitorii
Revenirea TVA la nivelul de 19% (fata de 24% in prezent), doleanta formuata recent de o serie de investitori, este vazuta de consultantii Leitner &Leitner ca o solutie cu dublu tais. Astfel, pe de-o parte, reducerea taxei ar functiona ca un magnet pentru investitori. Insa, pe de alta parte, nu este sigur ca ar conduce la scaderea preturilor.
„Din analizele pe care le-am vazut, cresterea TVA a fost preluata in preturi in proportie de 60%. Nu stiu daca acelasi grad s-ar reflecta in preturi daca TVA ar scadea, sau daca masura ar conduce mai degraba la cresterea profitului comerciantilor”, spune Ionut Movanu.
„In plus, nu stiu in ce masura bugetul statului isi poate permite sa sustina reducerea TVA-ului, daca ar avea cu ce sa inlocuiasca veniturile ce provin din diferenta de 5%”, a completat Movanu.
Cu toate acestea, pentru investitori, diminuarea taxei ar fi un semnal extrem de bun, spune Rene Schob, paretner al LeitnerLeitner Romania.
„Cel mai probabil, investitorii nu ar aplica o reducere a preturilor cu 5% dupa ce TVA ar reveni la 19%. Cu toate astea, ei ar suporta mult mai usor taxa, care ar fi apropiata de tara lor de origine. Sa nu uitam ca foarte multi investitori in Romania vin din Germania si Austria, unde nivelul TVA este de 19-20%”, a spus acesta.
Per ansamblu, Rene Schob crede ca prevederile fiscale aparute in 2010 au inrautatit viata investitorilor, la loc de frunte stand majorarea TVA.
„Nu ma refer la majorarea acestuia cu 5 puncte procentuale, ci la modul de implementare. O multime de investitori au spus: daca o tara poate impune intr-un singur weekend o masura asa de dramatica fara sa o fi anuntat si fara sa ne fi dat timp sa o implementam, atunci inseamna ca ne putem astepta la ce e mai rau si pentru viitor”, spune partenerul LeitnerLeitner.
In ceea ce priveste 2011, principalele masuri pe care ar trebui sa le ia guvernantii pentru a incuraja venirea investitorilor in tara ar fi sa intrerupa sirul schimbarilor dese ale Codului Fiscal.
Totodata, ar trebui sa continue reforma fiscala si ar trebui redus numarul de taxe, spune Movanu. El crede si ca „parghia fiscala ar fi corelata cu cea financiara, administrata de banca nationala”.
LeitnerLeitner este o firma austriaca cu o vechime de 50 de ani, care are filiale in 8 tari si peste 700 de angajati. La inceputul lui 2010 LeitnerLeitner si firma de consultata fiscala Adevaris au fuzionat, cele doua companii inregistrand in acel an o cifra de afaceri cumulata de 1,8 milioane euro.
In 2010 volumul afacerilor firmei a crescut cu 10%, iar pentru acest an Schob estimeaza o evolutie similara.