Contribuabilul trebuie sa fie aparat de abuzuri
, a spus Emilian Duca, partener in cadrul firmei de consultanta fiscala BDO Tax. „Este vorba de intarzierile de plata ale statului catre firme si de somatii pentru plata unor datorii care nu exista”, a explicat acesta.
De multe ori, dupa ce si-a platit impozitele catre stat, contribuabilul primeste somatie de la fisc ca are intarziere si trebuie sa plateasca penalitati. Aceasta se intampla din cauza sistemului informatic prost de care dispune administratia financiara. „De patru ori am primit somatii de acest fel, dupa ce facusem plati in nume propriu”, a declarat Nicolae Tone, Tax Partner in cadrul firmei de consultanta KPMG.
Sistemul fiscal sa fie simplificat prin reducerea numarului de impozite, in special a celor locale. „Autoritatile locale au inventat tot felul de impozite nastrusnice, la care se poate renunta”, a mai spus Emilian Duca de la BDO.
El crede ca firmele au nevoie si de simplificarea sistemului de plata a darilor si propune ca toate contributiile catre stat sa fie achitate printr-un singur ordin de plata. „Masura ar reduce costurile cu comisioanele bancare pentru firme”, a declarat Duca.
Statul si oamenii de afaceri sa fie supusi unui tratament nediferentiat – Penalitatile pe care contribuabilii trebuie sa le suporte pentru neplata datoriilor la stat sunt foarte mari in raport cu cele achitate de stat, cand ramburseaza cu intarziere banii catre contribuabili. Mai mult, exista tendinta de scadere a penalitatilor din sectorul public, sustine Emilian Duca. Statul si contribuabilii ar trebui tratati nediferentiat de Codul Fiscal, spune el.
Sa fie gasite solutii care sa creasca incasarile la buget – Pana in prezent, guvernantii nu au crescut taxele, ca sa nu sufoce intreprinderile, dar au luat masuri care practic au avut acelasi efect, cum ar fi introducerea impozitului minim, a mentionat Emilian Duca.
In prezent se discuta despre inlocuirea impozitului minim cu cel forfetar, dar acesta nu ar duce la cresterea veniturilor bugetare, desi ar putea contribui la combaterea evaziunii fiscale, a spus Duca. El considera ca nevoia de bani a bugetului face aproape iminenta cresterea taxelor: „Orice intarziere in majorarea impozitelor de baza ne va costa, deoarece ne aflam in situatie de deficit public si trebuie reduse si cheltuielile”.
Potrivit reprezentantului BDO, introducerea platii anticipate a impozitului pe profit ar fi dus la o mai buna colectare a taxelor la buget.
Replica finantelor: „Firmele au cerut plata anticipata a impozitelor, dar apoi au respins-o”
In replica, oficialii Ministerului Finantelor Publice (MFP) spun ca desi plata anticipata a fost ceruta chiar de oamenii de afaceri, in cele din urma ea nu a fost introdusa in Codul Fiscal din cauza unor presiuni venite tot din partea intreprinzatorilor. Masura va fi introdusa din 2012.
Cei de la Finante declara ca abia acum fiscul a inceput sa faca o buna colectare a banilor desi, spun ei, isi pot recunoaste o vina: sistemul informatic de strangere a contributiilor are lacune si ar putea fi imbunatatit.
Astfel, Agentia Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a crescut numarul de executari silite ale firmelor cu datorii. Pentru a obliga contribuabilii la plata taxelor, institutia si-a exercitat frecvent dreptul care ii revine prin lege, de a propri conturile bancare ale firmelor cu datorii, a declarat Ion Busuioc, directorul directiei generale legislatie al ANAF.
In ciuda cresterii presiunii din partea finantelor pentru o colectare eficienta, bugetul de stat a inregistrat deficit inca din primele luni ale anului, din cauza reducerii activitatii economice, dar si a scaderii prea lente a cheltuielilor publice.
Bugetul general consolidat a inregistrat in primele doua luni din 2010 un deficit estimat la 5,8 miliarde de lei, reprezentand 1,1% din produsul intern brut (PIB), in conditiile cresterii cheltuielilor cu 5,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut si scaderii veniturilor cu 3%, potrivit MFP.
Declaratiile au fost facute in cadrul unui seminar organizat de ZF.