- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Consumul nu ne mai salveaza: Economia ar putea intra anul viitor in recesiune

25 Nov, 00:01 • razvan.codorean
Romania ar putea intra anul viitor in recesiune economica, in conditiile reducerii drastice a creditarii, inaspririi regimului fiscal si scaderii puternice a consumului, principalul motor al cresterii economice din ultimii ani. Estimarea, ce apartine agentiei Moody's, a declansat un nou val de polemici intr-o perioada electorala marcata de promisiuni salariale, masuri de relaxare fiscala si estimari optimiste privind efectele crizei.
Consumul nu ne mai salveaza: Economia ar putea intra anul viitor in recesiune

„Bomba” a fost aruncata luni de Kenneth Orchard, analist in cadrul Moody’s, un atent observator al realitatilor din economia romaneasca. Intr-un interviu acordat Reuters, analistul a declarat ca produsul intern brut (PIB) va scadea anul viitor cu 0,3%, iar deficitul bugetar va ajunge la 4,9% din PIB, dublu fata de estimarile guvernului.

Estimarile lui Orchard, combatute cu virulenta de premierul Tariceanu, pleaca de la o realitate economica cat se poate de clara. In conditiile in care tarile din Zona Euro si unele state vecine vor intra in recesiune, Romania nu are practic cum sa scape neatinsa. Si asta mai cu seama ca evolutia economica s-a bazat in mare parte pe consum, iar inasprirea si scumpirea creditarii, insotite de scaderea consumului, isi vor arata efectele negative cu si mai mare putere anul viitor.

[quote=Kenneth Orchard, analist in cadrul Moody’s]Noul guvern va realiza ca se confrunta cu o scadere reala a veniturilor si va fi nevoit sa inaspreasca politica fiscala[/quote]
Conform tratatului de la Maastricht, Romania nu poate depasi un deficit bugetar de 3%, altfel risca sanctiuni, ce se traduc, poate cel mai important, in posibila reducere a fondurilor alocate pentru integrare.

Estimarea Moody’s, o premiera negativa

Estimarea Moody’s este prima care indica posibilitatea intrarii Romaniei in recesiune in
2009. Celelalte prognoze indicau un nivel al cresterii economice de cel putin 1,7%, acesta fiind, de altfel, cel mai pesimist semnal de pana acum, lansat luni de catre analistii ING.

De la analistii straini, precum Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings, si pana la cei romani, ca Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Florian Libocor, economist-sef al BRD-GSG, si economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, majoritatea specialistilor anticipa o crestere economica intre 3 si 5% pentru anul viitor. Chiar si Moody’s estima, luna trecuta, o crestere economica intre 0 si 3% in 2009.

Sa fi gresit oare analistul Moody’s? Premierul Tariceanu crede ca da. „Nu o sa putem pune toata lumea la unison. Unii sunt pesimisti, altii sunt obiectivi. Eu as spune ca Moody’s are o problema legata de insuficienta cunoastere a realitatilor economiei romanesti si cred ca este mult mai normal si mai obiectiv sa ma refer la aprecierile Comisiei Europene, care estimeaza pentru Romania o crestere economica de 4,9% in 2009”, a declarat, luni, Tariceanu.

„Perceptia agentiilor de rating este foarte importanta”, declara, recent, analistul economic Cristian Dinulescu. „Eforturile autoritatilor in a contracara estimarile Moody’s, Fitch sau Standard & Poor’s sunt in zadar. Atunci cand vrea sa se intereseze de Romania, orice investitor strain se uita mai intai la ce spun agentiile de evaluare financiara, chiar daca, intr-adevar, dupa criza din SUA nu mai au aceeasi credibilitate”, a declarat analistul.

Anul trecut, Romania a inregistrat o crestere economica de 6%, in timp ce, in prima jumatate a acestui an avansul PIB-ului a fost de 8,8%.

Dilemele noului guvern

Ce ar trebui sa faca noul guvern in conditiile in care situatia economica mondiala devine tot mai grava, iar criza financiara se transforma in recesiune? Analistii, oamenii de afaceri si politicienii vad solutii total diferite, ce merg de la inasprirea fiscalitatii si pana la o relaxare fiscala si o stimulare a creditarii si consumului.

Kenneth Orchard, analistul de la Moody’s crede ca „dupa alegerile din 30 noiembrie, noul guvern va fi nevoit sa inaspreasca politica fiscala„, mai cu seama ca deficitul bugetar va creste pana la 4,9% din PIB. De aceeasi parere este si analistul economic Dragos Cabat de la CFA, care estimeaza ca viitorul executiv, indiferent de culoarea politica, va trebui sa creasca impozitele. „Mi-e greu sa anticipez la ce anume se va umbla, la TVA sau la cota unica.Dar probabil ca vor umbla la cota unica, ceea ce, din nou, sugruma o economie si asa sufocata”, a declarat analistul.

Analistul de la Moody’s a estimat, pe de alta parte, ca politica fiscala va afecta inclusiv salariile bugetarilor, urmand ca noul guvern sa fie nevoit sa renunte la punerea in practica a promisiunilor pre-electorale cu privire la cheltuielile sociale.

Orchard a spus ca temperarea cererii interne va avea si efecte benefice. Inflatia este estimata sa se tempereze la 4,5% pana la sfarsitul lui 2009, fata de nivelul de 7,4% din luna octombrie, iar deficitul extern va cobori la 8,2% din PIB, de la aproximativ 14% din PIB in prezen

Politica economica restrictiva, estimata de Moody’s ca fiind cea mai viabila in conditiile crize,i nu este insa agreeata de toata lumea. Asociatia Bancilor din Romania a cerut recent BNR-ului relaxarea normelor de creditare, reducerea dobanzii cheie si a rezervelor minime obligatorii, masuri care le-ar putea permite sa reia creditarea economiei.

Semnale in acest sens au venit si din mediul economic. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a cerut autoritatilor si responsabililor din mediul bancar sa gaseasca rapid solutii pentru deblocarea creditarii, Florin Pogonaru, presedintele AOAR, declarand ca economia nu va putea trece peste criza decat in conditiile unei finantari sustinute.

Un astfel de mesaj a transmis, joi seara, in cadrul „Galei ZF 10 ani”, si omul de afaceri Dinu Patriciu, care a declarat ca BNR ar trebui sa accepte faptul ca in Romania trebuie stimulate consumul, cererea, creditele, doar astfel putand inlatura recesiunea, si nu prin lupta impotriva inflatiei.

„Avem o sansa de a creste colosal tocmai datorita crizei, daca reusim sa atragem companii care se relocheaza si capital strain. Asadar cred ca putem profita de aceasta criza”, a declarat Patriciu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...