- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Contabilitatea si cash flow-ul firmelor, date peste cap de noile reglementari ale Finantelor

06 Feb, 13:02 • Redactia DailyBusiness
Companiile trebuie sa depuna declaratia de impozit pe profit cu o luna mai devreme fata de anii anteriori, conform unei noi reglementari, ceea ce va da peste cap contabilitatea  si cash flow-ul firmelor, sunt de parere consultantii Nexia.
Contabilitatea  si cash flow-ul firmelor, date peste cap de noile reglementari ale Finantelor

Guvernul Romaniei a emis pe 25 ianuarie 2012 o Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala. Pe scurt, Ordonanta nr. 2 din 25 ianuarie 2012 muta cu o luna mai devreme termenul de depunere la ANAF a declaratiei de impozit pe profit, pana pe data 25 martie, in loc de 25 aprilie cum era stabilita initial, tot prin Ordonanta de Guvern.

„Ne aflam pentru a nu stiu cata oara intr-o situatie aberanta in care ne pune Ministerul de Finante. Avem in vigoare pe de o parte Ordonanta 30/31.08.2011 unde se prevede ca declaratia de impozit pe profit aferent anului 2011 se depune pana pe data de 25 aprilie 2012. Pe de alta parte, Guvernul ne loveste pe data de 25 ianuarie cu o noua Ordonanta prin care se modifica acest termen, pentru data de 25 martie 2012”, a declarat  Luminita Ristea, partener CRG Nexia.

„Ambele Ordonante sunt in vigoare si se contrazic. Nimeni de la Ministerul de Finante nu a venit sa explice public aceasta situatie”, a adaugat Ristea.

Consultantii Nexia au spus ca, prin Ordonanta nr. 2. din 25 ianuarie 2012, [b]Guvernul adanceste instabilitatea fiscala[/b] care afecteaza direct companiile romanesti, dar si investitorii straini, care se afla in imposibilitatea unei previzionari a afacerilor, dat fiind contextul legislativ impredictibil.

„Putem spune ca cea mai mare problema pe care o creaza aceasta Ordonanta nu este legata de contrazicerea unui act normativ inca aflat in vigoare. Situatia creata loveste cel mai mult in cash-flow-ul companiilor, care [b]vor trebui sa scoata din buzunar sumele datorate statului mai repede cu o luna[/b]”, a precizat Luminita Ristea.

„Fiecare companie si-a facut calcule pe baza normelor existente inainte, care acum nu se mai aplica. Investitiile, cash-flow-ul, strategia generala de business depind foarte mult de aceste raportari. Pentru noi este clara foamea de bani a statului, insa nu intelegem de ce contribuabilii trebuie sa suporte completarea acestui deficit. Aceasta masura face parte din practica statului de a abuza contribuabilii si a le face imposibila orice planificare a activitatilor de inchidere a anului financiar si de programare a cash-flow-ului”,  a mai spus ea.

In conditiile recesiunii si a dificultatilor generale cu care se confrunta agentii economici, aceasta masura, aflata in afara reglementarilor legale ale Codului Fiscal, da o noua lovitura contribuabililor si creaza un climat de instabilitate si ambiguitate fiscala, potrivit Nexia.

Nexia International se afla printre primele zece retele de consultanta si contabilitate la nivel mondial. Compania este prezenta in peste 100 de tari, cu peste 20.000 de sepecialisti. 

In Romania Nexia International este prezenta din anul 2005, prin afilierea la retea a companiei romanesti CRG Nexia care ofera servicii de audit financiar, servicii conexe, contabilitate, consultanta fiscala si de afaceri. Tot in 2005 retelei Nexia s-a afiliat si casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii, care acopera zona de consultanta legala.

Urmărește Daily Business pe Google News