„Vad o scadere economica de 2% pentru 2011. Este foarte probabil ca in prima jumatate a lui 2011 sa avem noi masuri de ajustare fiscala si vom vedea cel putin concedieri in sectorul public, ceva mai accentuate decat pana acum”, a declarat economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, in cadrul evenimentului ZF Expert.
In opinia acestuia, consumul isi va reveni in a doua jumatate a lui 2011, dupa ce in primele doua trimestre va fi pe scadere.
Pe de alta parte, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, este mai optimist si se asteapta ca economia Romaniei sa creasca anul viitor cu 1-2%, estimare bazata „pe promisiunile ca nu vor mai creste taxele si nici nu vor mai scadea salariile”.
„Trebuie sa porneasca ceva in economia asta”, a spus Dumitru.
El considera ca o noua scadere economica nu este plauzibila daca nu vor mai creste taxele si ca nu sunt sanse ca Guvernul sa inceapa anul viitor cu noi ajustari fiscale.
Reprezentantul Raiffeisen Bank a mai spus ca principalii factori care au oprit cresterea economica in acest an au fost majorarea contributiilor la asigurari sociale, a accizelor si a TVA.
„Inainte, in 2009, discursul era ‘cheltuieli masive pentru revigorarea economiei’, factura sociala nefiind insa ajustata in discutiile cu FMI”, a spus Dumitru.
El este de parere ca daca Guvernul ar fi facut ajustarile financiare in 2009, luandu-se in considerare facturile sociale, Romania ar fi avut crestere economica in 2010.
Prezent la ZF Expert, directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun, a afirmat ca nicio reducere a taxelor nu trebuie sa vina fara o inasprire a pedepselor pentru cei care nu platesc.
„In momentul in care cheltuiesti bani ca stat, trebuie sa vezi in ce sectoare cheltuiesti acesti bani, dar si cu ce eficienta cheltuiesti banii”, a spus Craciun.
El spune ca la nivelul societatii romanesti exista o neintelegere totala a modului de cheltuire a banului public si orice reducere a cotei unice trebuie sa vina si cu pedepse mai aspre impotriva celor care nu se conformeaza.
FMI si Guvernul estimeaza pentru anul viitor o crestere economica de 1,5-2%.