Pana acum pe piata romaneasca sunt autorizate de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private 17 fonduri si peste 90.000 de agenti de marketing, ce urmeaza a atrage salariatii catre fondurile care le reprezinta. Primele cotizatii catre sistemul de pensii private se vor face la 1 ianuarie 2008.
Sunt obligate sa adere la un fond de pensii obligatorii persoanele cu varste pana la 35 de ani. Persoanele de pana la 45 de ani au posibilitatea de a se inscrie optional in acest sistem.
O persoana nu poate participa, in acelasi timp, la mai multe fonduri de pensii administrate privat si nici nu se poate retrage din sistem. Fiecare angajat va cotiza cu cate 2 la suta din venitul brut, iar suma platita reprezinta o parte din contributiile aduse la sistemul pensiilor de stat.
La varsta de pensionare, contribuabilii vor primi inapoi cel putin banii depusi minus comisioanele de administrare a fondurilor.
Sindicatele acuza lipsa de informare a contribuabililor
Campania este insa subiect de controverse. Sindicatele au cerut amanarea aplicarii legii, pe motiv ca salariatii nu au fost informati din timp si nu pot face astfel o alegere corecta. In replica, arbitrul pensiilor private a anuntat ca exista suficient timp ca salariatii sa aleaga fondul de de pensii care le convine.
Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private sunt optimisti si sustin ca salariatii pot primi sume mai mari decat cele depuse, intrucat societatile de pensii private vor investi acesti bani. In caz de deces, de suma respectiva vor beneficia urmasii celor care cotizeaza.
Business-ul care va asigura „o batranete linistita” milioanelor de romani ce vor intra in sistem va avea randamente diferite, in functie de alegerea administratorului si a schemei de economisire.
Un calcul realizat de analistii Allianz arata ca o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani ar putea aduce o pensie de 140 de euro, pe timp de 15 ani. Estimarile vizeaza un randament mediu anual de 7%.
Un alt calcul, realizat de ING, arata ca la o contributie lunara mai mare, de 100 de euro pe luna, timp de 30 de ani, suma disponibila se va ridica la aproape 80.000 de euro.
Cel mai bun sistem de pensii private este considerat cel din Danemarca. In Europa de Est, sistemul s-a dezvoltat inegal. Daca in Estonia a fost un succes (94% dintre contribuabili contribuie la fondurile private, sistemul fiind lansat in 2002), in Croatia si Cehia, nivelul este la doar 25%.