„La sfarsitul lui 2010 cand se va discuta iar bugetul speram sa existe posibilitatea sa creasca contributiile cu 1% in loc de 0,5%, pentru a recupera decalajul”, a afirmat Oancea, citat de Mediafax.
Legislatia prevede ca in primul an de functionare a Pilonului II, contributia participantilor sa fie de 2%, urmand sa creasca anual cu 0,5 puncte procentuale, astfel ca intr-un interval de opt ani sa ajunga la 6% din venitul brut.
In 2008, primul an in care s-au realizat contributii la Pilonul II procentul a fost de 2% si urma ca in acest an sa creasca la 2,5% insa plafonul a fost pastrat la 2% din cauza problemelor bugetare.
Oancea a afirmat ca nivelul contributiilor va creste anul viitor la 2,5% din venituri nu la 3% cum era prevazut in legislatie.
El apreciaza ca in 2011 sau in 2012 va exista o crestere de un punct procentual al contributiilor, sperand ca nivelul de 6% sa poata fi atins chiar mai repede decat termenul prevazut, daca vor exista politici si strategii in acest sens.
Pe segmentul pensiilor private obligatorii activeaza in prezent 12 fonduri dintre care trei sunt in proces de fuziune.
La finele lunii noiembrie, activele nete pe Pilonul II au ajuns la 2,25 miliarde de lei, in crestere cu 6,3% fata de octombrie, iar numarul participantilor a avansat cu 0,87%, la 4,526 milioane.